Cijfers BHP Billiton leiden tot verdeeldheid

BHP Billiton heeft over het gebroken boekjaar 2013-2014 de nettowinst fors zien stijgen, maar desondanks kwamen de resultaten onder de gemiddelde verwachtingen van analisten uit. Zodoende zijn er wisselende reacties geweest, waarbij zowel opwaartse als neerwaartse bijstellingen zijn doorgevoerd door marktvorsers voor het aandeel.

BHP Billiton maakte deze week bekend dat het over het afgelopen boekjaar de nettowinst heeft zien stijgen met 23% tot 13,83 miljard dollar. Dit was echter minder dan de 13,86 miljard dollar waar analisten gemiddeld op rekenden. De winststijging was te danken aan een hogere ijzerertsproductie in het westen van Australië en kostenbesparingen. Zo is de mijnbouwgigant al enige tijd bezig om onderdelen af te stoten en zal het dit ook in de komende periode doorzetten.

Zo zal BHP Billiton zijn aluminiumtak onderbrengen in een apart bedrijf, waaronder ook de winning van nikkel, zilver en een deel van de kolendivisie zal vallen. Hiermee wil de mijnbouwgigant focus creëren door zich meer te richten op ijzererts, koper, potas, aardolie en de overige kolenactiviteiten.

Verwijderd van favorietenlijst

De Amerikaanse zakenbank Citigroup heeft naar aanleiding van de resultaten BHP Billiton van zijn ‘Focus List Citi Europe’ verwijderd, terwijl het advies is verlaagd van ‘buy’ naar ‘neutral’. Met de aangekondigde afsplitsing van een aantal onderdelen zien de analisten geen koersdrijvers meer. De volgende stap zou een hogere uitkering aan de aandeelhouders zijn, maar Citigroup acht dit voor de komende jaren onwaarschijnlijk. Het koersdoel is vastgesteld op 2100 Britse pence.

Koersdoel verhoogd

Deutsche Bank heeft juist zijn koersdoel voor BHP Billiton verhoogd van 2450 pence naar 2500 pence. Het mijnconcern heeft volgens de analisten dankzij omvangrijke kostenbesparingen sterke resultaten voorgelegd. Vooral in de productie van ijzererts, koper en steenkool zijn de kosten laag uitgevallen. De analisten hebben eenmalige kosten in hun kostenramingen verwijderd en hanteren voor BHP Billiton een ‘buy-advies’.

Koopadvies blijft staan

De Zwitserse zakenbank UBS heeft eveneens het advies voor BHP Billiton op ‘buy’ staan. De analisten stellen dat het mijnbouwbedrijf echter niet aan de verwachtingen voldeed. Zij zijn vooral teleurgesteld dat aandeelhouders geen hoger dividend is beloofd. UBS hanteert voor het aandeel een koersdoel van 2200 pence.