Consensus ligt op niet doorgaan van overname Heineken door SABMiller, Morningstar verwacht echter hoger bod

Zondagmiddag maakte Heineken tegenover persbureau Bloomberg bekend een bod te hebben ontvangen van SABMiller.

Het lijkt er op dat de markten er al van overtuigd zijn dat de overname van Heineken door SABMiller niet door zal gaan. De consensus van de meeste analisten is dat het bod van SABMiller vooral gedaan is om buiten het bereik van de nummer in de sector AB Inbev te blijven. In principe komen zowel SABMiller als Heineken beiden in aanmerking door een overname van AB Inbev. De combinatie van de beiden zou echter onmogelijk zijn qua monopolypositie en uiteraard qua overnamesom.

Op het Damrak wint Heineken ruim 1,5 procent op 60,25 euro. Het lijkt er op dat de familie Carvalho (de meerderheids aandeelhouders van de Heineken Holding dat weer de meerderheid van Heineken NV bezit) de deur al stevig in het slot heeft gegooid door het overnamebod af te keuren.

Beurskoers Heineken relatief achter bij sector

Bierbrouwers

Alle bierbrouwers sterke rendementen

Beursanalist Peter van Zadelhoff laat zien dat de beurskoers van het aandeel Heineken relatief is achter gebleven bij de beurskoersen van AB Inbev en SABMiller. Kijkende naar de rendementen over de afgelopen paar jaar dan zien we dat alle grote bierbrouwers enorm hard gestegen zijn. Naast de koerswinsten ontvingen de aandeelhouders ook nog relatief stabiele dividenden en dat maakte de beleggingen in deze sector in de afgelopen jaren zeer lucratief.

Heineken ’s dividendrendement lag over de afgelopen jaren op circa 2 procent gemiddeld.

Morningstar verwacht hoger bod

Ook analist Philip Gorham van Morningstar stelt dat er een fors hogere overnamebod nodig zou zijn om de overname te doen slagen. Daarnaast zou er ook een sterkere voet tussen de deur moeten komen bij de familie Carvalho. Gorham gaat er vanuit dat SABMiller haar bod op Heineken gaat verhogen. Kijkende vanuit het perspectief van AB Inbev dan zou Heineken juist weer beter passen dan SABMiller. Dit vooral vanwege juridische posities in Noord- en Zuid-Amerika.