Philips ontvangt koersdoelverlagingen

Met de bekendmaking van de kwartaalcijfers door Philips zijn analisten nog eens door hun ramingen voor het aandeel gelopen en hebben deze waar nodig bijgesteld. Opvallend daarbij is dat de koersdoelverlagingen dichtbij elkaar liggen, maar er nog wel enig verschil is in het opwaarts potentieel dat analisten zien voor Philips .

Problemen nog niet opgelost

Analist Wolfgang Vasterling van NordLB heeft zijn koersdoel voor Philips verlaagd met 3 euro tot 23 euro. De resultaten over het derde kwartaal waren voor de analist overwegend teleurstellend. De splitsing van het bedrijf is volgens Vasterling zinvol, om zo flexibeler op veranderingen in de markt te reageren.

De problemen in de medische en lichttechniek divisie zijn daarmee echter niet opgelost, aldus de analist. Daarbij zorgt het verslechterde economische klimaat voor extra tegenwind. Zodoende heeft NordLB voor Philips een ‘halten-advies’ uitstaan.

Opsplitsingeuforie voorbarig

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse stelt dat de zwakkere organische omzetgroei en dalende marges reden zijn om de prognoses voor 2014-2016 met maximaal 5% neerwaarts bij te stellen. Als gevolg daarvan is het koersdoel verlaagd van 26 euro naar 24 euro.

Het enthousiasme van de markt over de voorgenomen splitsing van Philips in twee onafhankelijke bedrijven is daarbij volgens Credit Suisse voorbarig. Zodoende hanteert de zakenbank voor het aandeel een ‘neutral-advies’.

Lichtpuntjes

Independent Research stelt dat Philips teleurstellende cijfers heeft voorgelegd en heeft daarom zijn koersdoel voor het aandeel verlaagd van 28 euro naar 26 euro.

Het geplande bezuinigingsprogramma en de bevestiging van de vooruitzichten voor 2014 zijn echter positieve aspecten, aldus analist Markus Friebel. Daarnaast prijst de analist daarbij de geplande afsplitsing van de lichtdivisie, waardoor hij zijn advies op ‘kaufen’ heeft laten staan.

Fors verwacht rendement

Door de verscheidene koersdoelverlagingen bedraagt het gemiddeld koersdoel nu 27,07 euro, wat een verwacht rendement oplevert van maar liefst 28,63%.

De bandbreedte is echter ook fors. Zo hanteert UBS een koersdoel van 22 euro en ziet het daarmee een opwaarts potentieel van 3,3%, terwijl Goldman Sachs met een koersdoel van 29,50 euro rekent op een rendement van 27,88%. De meeste koersdoelen die recent zijn afgegeven liggen echter aan de onderkant van deze bandbreedte.

Slechts één verkoopadvies

Ondanks de koersdoelverlagingen heeft geen van de analisten besloten om zijn advies op ‘verkopen’ te zetten. Zodoende staat er slechts 1 verkoopadvies voor Philips uit, tegenover 13 houd- en 14 koopadviezen. Dit levert een licht positieve consensus voor het aandeel op.