Shell favoriet in achterblijvende oliesector

De analisten van Jefferies hebben recent hun verwachtingen voor de oliesector verlaagd vanwege de gedaalde olielijst en de troebele verwachtingen voor een groot deel van volgend jaar. Daarbij blijkt uit onderzoek van Analist.nl dat de mondiale oliesector fors achterblijft op andere sectoren. Voor Jefferies geldt Royal Dutch Royal Dutch Shell in ieder geval als favoriete aandeel.

Jefferies stelt dat de dalende olieprijzen een negatief effect hebben op de sector en heeft daarom zijn winstramingen en voor een aantal van de grootste oliebedrijven ter wereld neerwaarts bijgesteld. Daarbij verwachten de analisten dat er ook in 2015 voor een groot deel sprake zal zijn van een overaanbod.

Dit lijkt bevestigd te worden door cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration. Zij stellen dat de voorraden ruwe olie in de week tot 17 oktober met 7,111 miljoen vaten is toegenomen, een forse grotere stijging dan de 3,1 miljoen vaten waar eerder op werd geanticipeerd. Tegelijkertijd nam de capaciteitsbenutting van raffinaderijen op weekbasis af van 88,1% naar 86,7%, waar gerekend werd op een daling tot 87,9%.

Jefferies heeft in ieder geval zijn raming voor de prijs van een vat Brent-olie voor zowel 2014 als 2015 verlaagd van $90 naar $88, waar eerder werd uitgegaan van een prijs van $105. Voor 2016 houden de analisten rekening met een herstel voor de prijs tot $98.

Achterblijvend rendement

Uit onderzoek dat Analist deed naar de prestaties van de mondiale oliesector blijkt deze qua rendement aanzienlijk achterloopt op andere sectoren. Het gemiddelde gelijkgewogen rendement van de mondiale oliesector heeft een negatief rendement van 1%.

Royal Dutch Royal Dutch Shell favoriet

Voor Jefferies blijft Royal Dutch Royal Dutch Shell binnen de oliesector het favoriete aandeel. Dit omdat de oliemaatschappij de laagset productiekosten heeft. Ook op de ‘preferred buy’ lijst staat Occidental, waarbij de analisten wijzen op de grootschalige aandeleninkopen die weldra plaats gaan vinden.

Daartegenover staat Eni , waarvoor het advies van Jefferies ‘underperform’ luidt. De analisten hebben zorgen over de kasstromen van het bedrijf. Hetzelfde advies staat voor Statoil uit, omdat er bij het bedrijf volgens Jefferies sprake is van een negatief winstmomentum.

Jefferies staat niet alleen in zijn positieve advisering voor Royal Dutch Royal Dutch Shell . Er zijn nog 15 analisten die een koopadvies hebben uitstaan, terwijl 11 analisten een houdadvies prefereren. Slechts 1 analist heeft een verkoopadvies afgegeven voor het aandeel, waardoor de consensus overwegend positief is. Daarbij zien zij met een gemiddeld koersdoel van 30,99 euro een opwaarts potentieel van 13,50%.