Minder opwaarts potentieel voor BASF

De afgelopen dagen hebben diverse analisten hun licht laten schijnen op BASF , nadat het Duitse chemieconcern vorige week zijn doelstellingen voor 2015 heeft verlaagd. De marktvorsers zien daardoor nu minder opwaarts potentieel voor de koers, maar handhaven wel grotendeels hun positieve taxaties voor het aandeel.

Over het derde kwartaal zag BASF het bedrijfsresultaat op jaarbasis stijgen met 9% tot 1,84 miljard euro, waarbij de omzet in dezelfde periode toenam met 3,3% tot 18,3 miljard euro.

BASF heeft bij de presentatie wel zijn doelstellingen voor 2015 neerwaarts moeten bijstellen. Waar eerder werd gerekend op een winst van circa 14 miljard euro is deze verlaagd naar 10-12 miljard euro.

Dit is mede het gevolg van de moeilijke marktomstandigheden, die volgens BASF ook in het vierde kwartaal niet zullen verbeteren. Ten opzichte van 2013 rekent het chemieconcern erop dat het een bescheiden winstgroei zal realiseren, terwijl door valuta-effecten plus de verkoop van een onderdeel de omzet een lichte daling zal laten zien.

Marktreactie overdreven

Commerzbank heeft zijn koersdoel voor BASF verlaagd van 93 euro naar 85 euro. Analist Lutz Grüten stelt dat de resultaten over het derde kwartaal in lijn waren met zijn verwachtingen en wijst erop dat BASF zijn doelstellingen voor 2014 heeft bevestigd.

De zorgen in de markt over het verlagen van de doelstellingen voor 2015 door het chemieconcern zijn volgens Lutz echter overdreven. Deze doelen zijn namelijk al in 2011 gesteld, aldus de analist. Beleggers zijn volgens hem blijkbaar ook somber over het macro-economische plaatje, maar Lutz denkt dat BASF dit zou kunnen weerstaan. Daarom blijft het advies bij Commerzbank gehandhaafd op ‘buy’.

Herstel nodig

DZ Bank heeft zijn advies voor BASF verlaagd van ‘kaufen’ naar ‘halten’, terwijl het koersdoel is verlaagd met 10 euro tot 75 euro. Analist Peter Spengler ziet op korte termijn geen positieve impuls voor een verbetering van de winst. Op basis voor de planning op middellange termijn en een herstel in zowel Europa als Azië ziet de analist echter een opwaarts potentieel voor het aandeel.

Consensus BASF

De consensus van BASF is door de verscheidene taxatiewijzigingen licht positief. Er staan in totaal 13 koop-, 11 houd- en 3 verkoopadviezen voor het aandeel uit. Daarbij is het sentiment eveneens licht positief.

De verscheidene koersdoelverlagingen door analisten hebben er wel toe geleid dat het gemiddeld koersdoel is afgenomen tot 83 euro, wat daarmee wel nog altijd een verwacht rendement oplevert van 21,45%.