Analisten verwachten koersdaling E.ON

Energiemaatschappij E.ON maakte recent bekend zijn belang in het Russische Gazprom verkocht te hebben en realiseerde daarmee een boekwinst. Ondanks dit positieve nieuws stellen analisten dat dit al was ingeprijsd in de koers en het een eerste stap is in het verkoopplan voor de komende jaren. Mede daarom is het sentiment rond het aandeel negatief.

Door onze redactie

Verkoop belang
E.ON heeft zijn belang in Gazprom van 3,5% voor een bedrag van 3,4 miljard euro van de hand gedaan, waarmee het ongeveer een winst boekt op de transactie van circa 2,5 miljard euro. De Russische VEB -bank neemt 2,7% over, de resterende 0,8% is verkocht op de open markt.

In een eerder stadium maakte E.ON al bekend tegen 2013 voor 14 miljard euro aan activa te zullen verkopen en daarnaast een andere strategie te zullen voeren. Het energiebedrijf wil voortaan meer investeren in opkomende markten. Toch zorgt de verkoop van het belang in Gazprom er volgens E.ON niet voor dat het bedrijf ook zijn Russische strategie wijzigt. Naar eigen zeggen zal het een actieve investeerder in Rusland blijven op het gebied van zowel energie als gas. Eerste stap
De analisten van Kepler Research hebben het advies voor E.ON verlaagd van hold naar reduce en hanteren daarbij een koersdoel van 22 euro. De analisten reageren hiermee op de verkoop van het belang van E.ON in Gazprom. Voor de analisten was deze stap geen verrassing en is het volgens hen een eerste stap van het verkoopplan waarvan het totale bedrag in 2015 zou moeten uitkomen op 15 miljard euro.

Positief nieuws al ingeprijsd
Analiste Benita Barretto heeft op 2 december haar koersdoel voor E.ON verlaagd van 19,80 euro naar 18,70 euro en blijft daarnaast bij haar sell-advies. De verkoopprijs van 3,4 miljard euro voor de deelname is gelijk aan de verwachtingen van zowel de analiste als de markt. Barretto blijft bij haar verkoopadvies, aangezien de jongste positieve berichtgevingen reeds zijn ingeprijsd in het aandeel. Daarnaast is het aandeel in vergelijking met zijn sectorgenoten volgens de analisten hoog gewaardeerd.

Consensus
Voor het aandeel staan door de diverse taxatiewijzigingen nu 18 koop-, 14 houd- en 9 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de reacties van analisten naar aanleiding van het verkochte belang kan gesproken worden van een negatief sentiment. Dit wordt bevestigd door de negatieve adviezen die zijn afgegeven.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 26,18 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 15,49%. Recent afgegeven koersdoelen liggen hier echter ver onder. Analisten zijn momenteel van mening dat er weinig opwaarts potentieel voor het aandeel meer is en gaan eerder uit van een koersdaling. Zo verwachten de analisten van Berenberg met hun verlaagde koersdoel tot 18,70 euro dat de koers zal dalen met meer dan 17%.

De koers van het aandeel staat eigenlijk al het gehele jaar onder druk. Stond de koers vorig jaar december nog rond de 28 euro, deze is nu afgegleden tot het huidige niveau van circa 22,50 euro, een verlies van bijna 20%.