Novartis slaagt eindelijk in overname Alcon‏

Novartis is er na bijna een jaar dan toch in geslaagd om Alcon volledig over te nemen. Het bedrijf moest daarvoor wel diep in de buidel tasten doordat enkele aandeelhouders dwars lagen. Analisten zijn positief over het feit dat de transactie eindelijk is geslaagd, al plaatsen zij wel enkele kanttekeningen bij de prijs die daarvoor is betaald.

Door onze redactie

Overname eindelijk afgerond
Novartis heeft voor de overname van Alcon meer geld op tafel moeten leggen dan waar het eerder rekening mee had gehouden. De nieuwe aanwinst kost Novartis in totaal 12,9 miljard dollar. Het Zwitserse concern maakte afgelopen woensdag bekend het oorspronkelijke bod van 2,7 eigen aandelen per aandeel Alcon indien nodig te zullen aanvullen met contanten. Op deze wijze wil Novartis garanderen dat de aandeelhouders van Alcon 168 dollar per aandeel krijgen.

Novartis bezat voor de geplande overname al 25% van de aandelen Alcon en nam in januari van dit jaar een totaal belang van 52% in het concern. Dit belang nam het destijds over van het eveneens Zwitserse Nestlé voor 28,1 miljard dollar.

Novartis heeft zich ten doel gesteld om de fusie te voltooien in de eerste helft van 2011. De verwerking van de aanvraag aan de SEC voor de goedkeuring zal ongeveer 30 dagen duren. De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt op 22 februari 2011 gehouden. Sommige analisten verwachten daarom dat de overname zelfs al zal zijn afgerond voor maart 2011.

Positief
Analist Jens Hasselmeier van Independent Research beoordeelt de transactie zowel vanuit strategisch perspectief als in het licht van de verwachte kostensynergie als positief. Mede daarom blijft hij bij zijn kaufen-advies voor Novartis en hanteert daarbij een koersdoel van 68 CHF.

De Franse investeringsbank Exane BNP Paribas blijft naar aanleiding van een analistenconferentie van Novartis bij zijn outperform-advies voor het aandeel en heeft daarbij een koersdoel uitstaan van 69 CHF. De analisten zijn overtuigd van uitspraken van het management omtrent geneesmiddelen voor bloed- en borstkanker. Bovendien stellen zij dat de pijplijn goed gevuld is met vier bijna voor de markt gereed zijnde kankergeneesmiddelen in de komende twee jaar. Ook verwachten de analisten dat de onlangs aangekondigde overname van Alcon de onzekerheid rond het aandeel zal wegnemen.

Gevaar nog niet geweken
CA Cheuvreux blijft naar aanleiding van de overname van Alcon bij zijn underperform-advies met een koersdoel van 48 CHF. De analisten stellen dat voor aandeelhouders van Alcon het risico van het terugvloeien van aandelen is weggenomen, terwijl voor aandeelhouders van Novartis dit gevaar nog niet geheel is geweken. De afronding van de zaak is wel sneller gegaan dan waar de analisten vanuit waren gegaan maar er zijn geen verrassingen omtrent de overname, zo besluiten de analisten.

Consensus
Voor Novartis staan 25 koop-, 5 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus zeer positief is. Gekeken naar analistenreacties naar aanleiding van de overname kan gesteld worden dat zij hier overwegend positief over zijn.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 64,68 CHf, wat een verwacht rendement oplevert van circa 21%. Recent afgegeven koersdoelen liggen rond het gemiddelde, waardoor het een goede afspiegeling is van de huidige verwachtingen.