Randstad vs Adecco

De analisten van Deutsche bank hebben begin deze maand hun taxaties voor de uitzenders Randstad als Adecco neerwaarts bijgesteld. De analisten zijn minder optimistisch dan hun collega’s wat betreft de ontwikkelingen van de uitzendsector en hebben mede daarom een behoudendere opinie ingenomen. Tijd voor een vergelijking tussen beide aandelen

Door onze redactie

Taxaties verlaagd
De analisten van Deutsche Bank hebbe op 4 april hun advies voor Randstad verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’. De analisten verwachten dat de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten opwaarts potentieel biedt voor uitzenders. Zij zijn in tegenstelling tot de algemene opinie echter minder optimistisch over de verwachte structurele groei van de uitzendsector vanwege het momentum van de cyclus. Mede daarom hebben de analisten hun koersdoel voor Randstad verlaagd van 45 euro naar 40 euro.

Het advies voor de Zwitserse uitzender Adecco is door de analisten eveneens verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’. Naast de al genoemde aannames voor Randstad verwachten de analisten dat de uitzendsector te kampen zal hebben met een structurele krimp van de plaatsing van kantoorpersoneel. Daarnaast ontwikkelt de markt voor vakkrachten zich minder snel als in het verleden, zo stellen de analisten. Zij hebben hun koersdoel voor Adecco neerwaarts bijgesteld van 75 CHF naar 70 CHF.

Consensus
Voor Randstad staan momenteel 14 koop-, 6 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Door de recente adviesverlaging van Deutsche Bank is het sentiment rond het aandeel wel minder positief geworden.

Voor Adecco staan momenteel 7 koop-, 5 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is maar wel veel minder positief dan die van sectorgenoot Randstad . Bij Adecco is er ook sprake van een tanend sentiment door de adviesverlaging van Deutsche Bank.

Koersdoelen
Gemiddeld hebben analisten voor Randstad een koersdoel uitstaan van 46,24 euro, hetgeen een verwacht rendement oplevert van ruim 15%. Het gemiddeld koersdoel is onlangs fors opgekrikt door de analisten van ABN AMRO. Zij verhoogden op 24 maart hun koersdoel voor het aandeel van 48 euro naar 70 euro, waarmee zij van alle analisten veruit de meest positieve verwachtingen hebben. Zij verwachten dat de koers zich in de komende periode zal stijgen met circa 75%. De analisten verwachten voor de komende periode een herstel van Randstad die vele overeenkomsten zal hebben aan het herstel van het aandeel in 2004.

Voor Adecco bedraagt het gemiddeld koersdoel 63,18 CHF, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 4%. Ook dit is lager in vergelijking met de verwachtingen voor Randstad . Opvallend daarbij is wel dat de analisten van Deutsche bank ondanks hun koersdoelverlaging tot een van de meest positieve analisten behoren. Met een koersdoel van 70 CHF gaan zij namelijk nog altijd uit van een opwaarts potentieel van bijna 16%.

Conclusie
Gesteld kan worden dat de analisten van Deutsche bank een voorzichtigere houding hebben aangenomen richting de uitzendsector. Andere analisten zijn vooralsnog over het algemeen positiever gestemd, waarbij zij een voorkeur uitspreken voor Randstad boven Adecco . Binnen de sector geldt Randstad op basis van zijn consensus mede daarom dan ook tot de favorieten, al moet het nog wel zijn landgenoot Brunel (7 koopadviezen, 1 houd- en 1 verkoopadvies) voor zich dulden.