Eerste kwartaalverlies voor E.ON ooit

Het Duitse energieconcern E.ON heeft in de afgelopen driemaandsperiode een verlies geleden van 1,49 miljard euro, het eerste kwartaalverlies voor het concern ooit. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt. E.ON wijt het verlies aan de maatregelen van de Duitse overheid om kernenergie in de ban te doen. Daardoor moet het bedrijf stevig reorganiseren.

E.ON wil de kosten extra verlagen met 1,5 miljard euro per jaar. Om dat te bereiken moet het bedrijf mogelijk 9000 tot 11.000 banen schrappen, ofwel tot 14 procent van het personeelsbestand.

Kerncentrale
Duitsland wil dat de laatste kerncentrale uiterlijk in 2022 dichtgaat. De zeven oudste kerncentrales waren al na het ongeluk van Fukushima uitgeschakeld. De resterende negen kerncentrales worden de komende jaren gefaseerd gesloten.

Volgens E.ON staan de resultaten ook onder druk door zwakke verkopen van gas en elektriciteit. Het grootste energiebedrijf van Duitsland heeft zijn winstverwachting voor heel 2011 stevig teruggeschroefd.

E.ON verwacht nu dat de nettowinst dit jaar uitkomt op 2,1 tot 2,6 miljard euro. Eerder ging het uit van 3 tot 3,7 miljard euro.

ANP