Pfizer krijgt downgrade van Fitch

Vorige week heeft kredietbureau Fitch de rating voor de Amerikaanse farmaceut Pfizer lager gezet. Als hoofdreden noemt Fitch het verlies van het patent voor het veel verkopende medicijn Lipitor. Pfizer verdiende in 2010 ruim 10,7 miljard dollar met dit medicijn. Fitch heeft de rating voor de leningen met langere termijnen AA- naar A+ gezet. Daarnaast duidt het kredietbureau op de lagere omzetten van het in 2009 overgenomen Wyeth. Over de afgelopen twee jaar moest Pfizer ruim 7,6 miljard dollar op deze overname afschrijven. Nu resteert er nog een waarde van 41,7 miljard dollar die wellicht ook deels afgeschreven moet worden.

Fitch analist Michael Zbinovec stelt dat Pfizer ’s capaciteit om leningen af te betalen nu wat minder geworden is. Mochten er bij Pfizer nog meer patenten versneld aflopen dan zal het bedrijf dit zeker op kunnen vangen.”Daar is de A-rating ook op afgestemd” aldus Zbinovec.

Bij het analistenfront waren er amper reacties. Analisten hebben als gemiddelde fair value voor het bedrijf een waarde per aandeel van 22,80 dollar. Dit is ruim 5 dollar boven de huidige koers.