Overname Illumina door Roche lijkt te versnellen

Na het laatste bericht op 8 oktober 2012 over de overname van Illumina door Roche , lijkt de overname dan toch succesvol. Waar destijds het Engelse dagblad ‘The Times’ schreef dat Roche een bod van $60,- aan het voorbereiden was, brengt de Zwitserse zakenkrant L’Agéfi vandaag nieuwe informatie. Volgens de krant zou eind vorige week overeenstemming zijn bereikt over een bod van $66,-.Daarmee wordt het Amerikaanse biotechbedrijf circa 8,2 miljard USD gewaardeerd.

L’Agéfi

De Zwitsers hebben hun vorige bod ($51) daarmee aanzienlijk verhoogd. Het laatste formele bod van $ 51,- werd in april door Illumina gekwalificeerd als te laag. Roche trok zich vervolgens terug, maar liet duidelijk weten geïnteresseerd te blijven. In september zette de CEO van Illumina, Jay Flatley, de deur open door in een interview te stellen dat Illumina niet koste wat het kost onafhankelijk wilde blijven. Het was slechts een kwestie van prijs.

Vandaag meldt L’Agéfi dat Roche , bijgestaan door Greenhill en Citigroup , eerder deze maand contact zou hebben gezocht met Illumina, die op hun beurt worden bijgestaan door Goldman Sachs . Het feit dat banken hierbij aanwezig waren impliceert een boekenonderzoek, wat voor Roche een voorwaarde was om het bod verder te verhogen. Naar verluidt heeft Flatley een hernieuwde bod van Roche van $62,- om hoog weten te krijgen naar $66,-. Volgens de krant, die bestemd is voor Zwitserse professionals en beleggers, is de deal nog niet volledig afgerond. Een publieke aankondiging van de overname wordt in de eerste helft van januari verwacht. De krant zegt zich te baseren op “betrouwbare, maar niet te verifiëren bronnen”.

Hoe te profiteren?

Mercurius Vermogensbeheer heeft momenteel voor de meeste van haar relaties een positie in de Illumina Call Warrant, met een uitoefenprijs van $40 per aandeel. Dit is een door Royal Bank of Scotland op maat gemaakte optie die profiteert van een stijging van het aandeel Illumina. Op het moment van schrijven is de koers ongeveer $55. In het geval dat de overname doorgaat op de genoemde $66, zou de winst per optie dus $26 zijn. Omgerekend in euro is dat €19,63 per optie. Momenteel noteert de Call Warrant ongeveer € 12,50. Positie nemen loont dus nog, want bij een deal op $ 66,- is er nog zo’n 50% rendement te maken. De optie expireert op 17 mei 2013. De ISIN code van de Call Warrant is NL0010129250.