Uitverkoop Franse overheid biedt kansen

De Franse overheid maakte maandag bekend dat het een deel van zijn staatsdeelbelangen van de hand wil doen, maar niet van plan is om bedrijven waarin het een meerderheid bezit in zijn geheel te privatiseren. Deze stap kan interessant zijn voor beleggers die vooral kijken naar de langere termijn.

Frankrijk gaat zijn staatsdeelnemingen verkopen om zo de nodige investeringuitgaven te kunnen betalen, zo werd maandag bekend. De tweede economie van Europa stevent af op een recessie, wat komt door de bezuinigingen die worden doorgevoerd om zo de schuldenpost te verlagen.

Complex <a href= EDF ' align=middle/>
Complex EDF

Momenteel heeft de Franse overheid controlerende belangen in diverse bedrijven, zoals Areva . Daarnaast bezit het 85% van de aandelen in EDF (Electricite de France). Verder heeft de overheid direct of indirect significante minderheidsbelangen in Renault , France Telecom en Air France-KLM - Air France-KLM .

De verkopen komen de gezien de moeilijke financiële positie van het land niet als een verassing. Wel ziet Frankrijk een einde aan de bezuinigingsdrift om zo de schuldencrisis te lijf te gaan. Frankrijk heeft inmiddels van de Europese Commissie meer tijd gekregen om onder het afgesproken begrotingstekort van 3% te komen. Naar verwachting komt het tekort van Frankrijk dit jaar uit op 3,9%. Wel zou de Europese Unie zien dat Frankrijk snel economisch gaat hervormen, onder meer op de pensioen- en arbeidsmarkt.

Al eerder dit jaar verkocht de Franse overheid 3,12% van zijn belang in Safran , waarmee het 448,5 miljoen euro ophaalde. Hierdoor daalde het belang in 27%. Verder slonk het belang in EADS door een nieuw convenant dat recent werd gesloten.

Kansen

De uitverkoop door de Franse overheid biedt beleggers kansen om in te stappen. De Franse regering zal aan kracht inboeten als het gaat om de besluitvormen en bedrijven zullen eerder gezien worden als overnamedoelwit, wat de koers kan opdrijven. Aangezien de regering heeft aangegeven zijn deelnemingen niet helemaal van de hand te doen, biedt dit toch de nodige stabiliteit.

Voor EDF staan momenteel 6 koop-, 8 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Verwacht mag worden dat de markt dit aandeel interessanter gaat vinden en daarmee de koers wordt opgedreven.