Ballast Nedam nipt in de plus in H1

Ballast Nedam behaalde over het eerste halfjaar een nipt positief operationeel resultaat. Dit werd behaald in nog steeds teruglopende markten gekenmerkt door moordende concurrentie, prijserosie en faillissementen. Goede resultaten werden behaald op een aantal grote langjarige projecten en in de nichemarkten. Ballast Nedam richt zich dan ook op de groeimarkt van integrale projecten en op de nichemarkten zoals industriebouw, offshore windmolens, alternatieve brandstoffen en secundaire grondstoffen.

Ballast Nedam komt niet van de grond

V&W rekening Ballast Nedam H1 2013

Ballast Nedam resultaten

Projecten

De recente selectie door de Rijksgebouwendienst voor het pps-project Penitentiaire Inrichting Zaanstad en de voorlopige gunning door de gemeente Amsterdam van een gebiedsconcessie van 25 jaar voor het Food Center Amsterdam onderschrijven de strategie, gericht op integrale projecten. Deze en nog een aantal andere projecten zoals onder meer het nearshore windmolenproject Westermeerwind en E- en F-pieren Schiphol, waarvan financial close nog moet plaatsvinden, zijn nog niet opgenomen in de orderportefeuille.

De herstructurering in de regionale infrabedrijven ligt goed op schema en de eerste tekenen van verbetering van het resultaat zijn zichtbaar. Door het verder teruglopen van de woningbouwmarkt zal in de tweede helft van het jaar de capaciteit van de regionale bouwbedrijven verder aan deze marktomstandigheden worden aangepast. Afgezien van de gangbare seizoensinvloeden presteerde een aantal specialistische bedrijven die actief zijn op door capaciteit gedreven markten slecht. Aanvullende aanpassingen van de capaciteit op de vorig jaar ingezette herstructurering zijn in voorbereiding.

Voor geheel 2013 handhaaft Ballast Nedam de eerder uitgesproken prognose van een operationeel resultaat van ongeveer € 15 miljoen. Om 16.10 verliest het aandeel 1,99 procent op 10,58 euro.