Elia moet strategische reserve voor elektriciteitsproductie uitbouwen

Staatssecretaris voor energie Melchior Wathelet heeft aan hoogspanningsnetbeheerder Elia de opdracht gegeven om een strategische reserve voor de elektriciteitsproductie uit te bouwen. Die reserve moet de bevoorrading van het nationale elektriciteitsnet garanderen. De staatssecretaris wil tegen de volgende winter op een reservecapaciteit van 800 megawatt kunnen terugvallen om op kritische ogenblikken voor de bevoorrading te kunnen inzetten.

De reserves komen overeen met de inzet van twee grote gascentrales of één kernreactor. De uitbouw van de reservecapaciteit moet Wathelet de mogelijkheid bieden om de afbouw van de klassieke elektriciteitsproductie in België op te vangen. Een aantal elektriciteitsproducenten heeft immers aangekondigd gasgestookte centrales wegens een gebrek aan rendabiliteit te zullen sluiten. De centrales zullen echter nog gedurende een periode van drie jaar aan de strategische reserve moeten worden aangeboden.

Indien Electrabel echter zijn stilgelegde kernreactoren in Doel en Tihange niet opnieuw in dienst neemt, zullen bijkomende maatregelen dienen te worden genomen.

Bron: Express.be