HSBC verwacht geen cadeautjes voor Duitse nutsbedrijven

HSBC heeft onlangs de Duitse energiereuzen Eon en RWE AG onder de loep genomen. Volgens de analisten houdt de markt rekening met een duidelijke ommekeer voor de Duitse elektriciteitsmarkt, wat gevolgen zal hebben voor de prestaties van de twee nutsbedrijven. Wel geeft HSBC de voorkeur aan RWE AG boven Eon vanwege de verwachtingen op middellange termijn, maar duidt de consensus juist op het tegenovergestelde.

Voor zowel Eon als RWE AG heeft HSBC het advies op ‘underweight’ staan. De analisten stellen dat bij een mogelijke overdracht van de nucleaire activiteiten aan de Duitse overheid, nutsbedrijven niet hoeven te rekenen op cadeautjes.

In het geval van Eon zijn er volgens HSBC daarnaast nog een aantal activiteiten buiten Europa die voor problemen zorgen, waarbij de analisten onder meer wijzen op Brazilië. Het koersdoel voor Eon is door de analisten vastgesteld op 13 euro.

Voor RWE AG is HSBC evenmin hoopvol gestemd, aangezien het bedrijf 60% van zijn omzet realiseert op de Duitse markt. Hiermee zal het aandeel dus sneller reageren op de huidige verwachtingen van de markt over de Duitse energiepolitiek.

De onderneming heeft echter ondanks de doorgevoerde kostenbesparingen en financiële structurering volgens de analisten de juiste capaciteit voor elektriciteitsopwekking, wat hoopvol is voor de middellange termijn. Mede daarom heeft HSBC het koersdoel voor RWE AG verhoogd met 2 euro tot 26 euro.

favoriet

De analisten van HSBC staan niet alleen in hun overwegend negatieve opinie voor Duitse nutsbedrijven. Zo is de consensus voor RWE AG overwegend negatief met 5 koop-, 12 houd- en 14 verkoopadviezen. Daarnaast verwachten gemiddeld met een koersdoel van 26,09 euro dat de koers in de komende periode zal dalen met 10,6%.

In dat licht bezien staat Eon er iets beter voor. Er staan momenteel 8 koop-, 12 houd- en 10 verkoopadviezen uit voor het aandeel. Daarnaast zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 14,40 euro nog 1,7% opwaarts potentieel voor de koers.