Markten optimistisch over Apple, met Icahn besloten dividend te verhogen

De recente overname van Beats voor 3 miljard dollar ( Apple ’s grootste overname ooit) zorgt voor optimisme op de markten. Niet alleen verhoogden diverse analisten hun koersdoelen maar ook het aandeel maakte weer een spurt omhoog. Donderdag sloot het aandeel rond de 630 dollar. De afgelopen drie maanden won het aandeel ruim 20 procent. Dit komt neer op 100 miljard dollar extra beurskapitalisatie. Eind 2012 koerste het aandeel rond haar alltime high van 705,07 dollar.

Het overgenomen Beats, van de Amerikaanse rapper Dr Dre, is onder meer producent van hoofdtelefoons en streamingdiensten. Dit laatste zou voor Apple een tegenhanger voor Spotify kunnen worden.

Naast de recente overname en de plannen voor nieuwe producten zijn beleggers ook erg tevreden over het verhoogde dividend. CEO Tim Cook meldde samen met de activistische aandeelhouder Carl Icahn te zijn overeengekomen om zowel het dividend te verhogen alsmede ook meer eigen aandelen te gaan inkopen.

Schoenmaker: overname Apple hoort ook bij tijdsgeest

Econoom Jacob Schoenmaker stelt dat de overname van Beats vooral gedaan werd vanwege de hardware component. Het streaminggedeelte heeft circa 112.000 gebruikers en staat zodoende nog in haar kinderschoenen aldus Schoenmaker. Verder voegt Schoenmaker er aan toe dat de gestegen beurskoersen vaak hand in hand gaan met overnames zoals in de jaren 2000.

Vooral in Europa en in de VS is de verkoop van geavanceerde smartphones aan het afnemen. De verkoop van de wat minder geavanceerde producten is juist aan het toenemen, vooral in India en China. Eind dit jaar wil Apple wederom een nieuwe iPhone lanceren, ditmaal met een groter beeldscherm. Op 2 juni houdt Apple haar jaarlijkse mondiale ontwikkelaarsconferentie in San Francisco.

Apple wil weer modieus worden

Op 6 juni gaat Apple haar aandelen door 7 splitsen. Per maandag 9 juni is de splitsing effectief.