RWE en E.ON op verkooplijst Citigroup

De Amerikaanse zakenbank Citigroup hebben onlangs RWE AG en E.ON nader onder de loep genomen. De invoering van een zogenoemde capaciteitsmarkt, in welke vorm dan ook, zal volgens de analisten geen keerpunt betekenen voor de twee Duitse energiereuzen. Citigroup is over beide aandelen in ieder geval niet te spreken, terwijl de koersen in de afgelopen periode zijn opgelopen.

De Europese energiemarkt is aan een transformatie bezig. Zo hebben Duitsland en Frankrijk onlangs aangekondigd hun samenwerking in energiebeleid te gaan intensifiëren, om zo hun energiesystemen te transformeren naar een meer duurzame toekomst. Duitsland en Frankrijk zijn Europa’s grootste consumenten en producenten van elektriciteit.

De Duitse minister van economie en energie Uwe Beckmeyer stelde onlangs dat Duitsland niet zelfstandig de energietransformatie kan voltooien, maar Europese partners nodig heeft om dit te realiseren. Volgens hem kan een succesvolle energietransformatie ervoor zorgen dat Europa internationaal gezien de concurrentie in nieuwe technologieën beter aan kan gaan.

Duitsland en Frankrijk zullen onder meer gezamenlijk energienetwerken aanleggen en samen een project voor energieopslag opstarten. Daarnaast zullen de landen gezamenlijk waterstof- en zonne-energietechnologieën gaan ontwikkelingen.

Dit alles zal van invloed zijn op de Duitse energiereuzen, die zich zullen moeten richten op nieuwe energiemarkten en gebonden zijn aan de wensen van de Duitse overheid.

Advies op verkopen

Citigroup heeft voor zowel RWE AG als E.ON het advies op ‘sell’ staan. Voor RWE AG zien de analisten momenteel weinig mogelijkheden voor een aanzienlijke verbetering van de kaspositie. Gezien de recente koersstijging, die volgens Citigroup niet werd ondersteund door fundamentele gegevens, blijven zij daarom negatief over het aandeel. Het koersdoel is vastgesteld op 24 euro.

Voor E.ON voorzien de analisten verder neerwaartse druk door de zwakke energiemarkten en de regulering daarvan. Citigroup verwacht voor 2016 en 2017 een daling van de winstgevendheid, die slechts gedeeltelijk kan worden gecompenseerd door een capaciteitsmarkt. Het koersdoel is vastgesteld op 11,50 euro.

Koersen opgelopen

Ondertussen zijn de koersen van beide Duitse energiereuzen afgelopen periode opgelopen. Stond de koers van RWE AG op 15 mei nog op 26,50 euro, inmiddels is deze opgelopen met 11,6% tot 29,57 euro. De koers van E.ON is in dezelfde periode gestegen met 10% tot 14,32 euro.

Mede hierdoor zien analisten geen tot weinig opwaarts potentieel voor de aandelen. Voor RWE AG bedraagt het gemiddeld koersdoel 26,16 euro, waarmee zij een negatief rendement verwachten van 11,5%. Voor E.ON is het gemiddeld koersdoel 14,33, waarmee analisten met een verwacht opwaarts potentieel van slechts 0,08% van mening zijn dat het aandeel eerlijk gewaardeerd is.

Tot slot zijn is de consensus voor zowel RWE AG als E.ON licht negatief. Voor RWE AG staan er 5 koop-, 12 houd- en 14 verkoopadviezen uit, terwijl E.ON 7 koop-, 12 houd- en 10 verkoopadviezen heeft gekregen.