Grote korting dreigt voor Europese nutsbedrijven

In Europa is er sprake van grote verschillen in de vraag naar stroom, aldus Deutsche Bank in een recent gepubliceerd rapport. De analisten hebben mede daarom gekeken wat dit voor gevolgen kan hebben voor de Europese nutsbedrijven RWE AG , Eon en GDF Suez . Op basis van de consensus geldt het Franse concern als een van de favoriete aandelen binnen de sector.

Deutsche Bank stelt dat in Centraal Europa de prijs van elektriciteit op zondagen vaker negatief is. Dit komt omdat er in Duitsland het aanbod van stroom de vraag overtreft. De korting bedraagt zodoende volgens de analisten maximaal 40%.

Deutsche Bank vraagt zich dan ook af hoe er meer vraag naar elektriciteit op een sociaal aanvaardbare manier gerealiseerd kan worden op zondag. Dit omdat de negatieve prijzen tot maximaal 20% van de winst van nutsbedrijven kan kosten.

Deutsche Bank heeft zodoende een relatief terughoudende opinie voor Europese energieleveranciers. Voor RWE AG zijn de analisten het meest negatief en hebben zij dan ook een ‘sell-advies’ uitstaan, met een koersdoel van 20 euro.

Voor Eon is Deutsche Bank met een ‘hold-advies’ iets positiever, terwijl de analisten GDF Suez met een ‘buy-advies’ adviseren op te nemen in de portefeuille. De koersdoelen voor deze aandelen zijn vastgesteld op respectievelijk 12 euro en 21 euro.

Sectorfavoriet

Analisten zijn over het algemeen weinig hoopvol gestemd over de grote Europese nutsbedrijven. Zo staan er voor zowel RWE AG als Eon relatief veel verkoopadviezen uit. Waar Eon er 10 heeft gekregen, staan er voor RWE AG maar liefst 14 uit. Hierdoor is de consensus voor beide aandelen negatief.

GDF Suez heeft daarentegen een licht positieve consensus, mede omdat er slechts 1 verkoopadvies voor het aandeel uitstaat. Daarnaast zijn 9 houd- en 12 koopadviezen afgegeven, waarmee het op basis van de consensus tot de favorieten binnen de sector behoort.

Analisten verwachten echter gemiddeld wel dat de koers niet verder zal oplopen. Met een gemiddeld koersdoel van 20,62 euro rekenen zij er zelfs op dat deze zelfs licht zal dalen met 0,8%. Dit is mede het gevolg van de recente koersstijging. Waar het aandeel eind april nog op 18,18 euro stond, is dit in anderhalve maand opgelopen tot het huidige niveau van 20,80 euro.