Forse verliezen Banco Espirito Santo

Aandelen van de Banco Espirito Santo (BES) verloren donderdag meer dan 17% van hun waarde vooraleer de Portugese beursautoriteit het aandeel schorste. Sinds maandag zijn de aandelen BES met ongeveer een kwart gedaald en sinds januari met ongeveer de helft. Meer dan één miljard euro aan beurskapitalisering is ondertussen in rook opgegaan.

Zorgen om problemen van Banco Espirito Santo

Ook PSI20 omlaag

De bank sleurde de Portugese beursindex PSI 20 mee in zijn val. Die klokte 4,2% lager af dan bij opening, het grootste dagverlies in meer dan een jaar. Ook Spaanse en Italiaanse aandelen gingen fors lager, nu de problemen bij Banco Espirito Santo de gezondheid van banken in de landen van de periferie en de mechanismen om hun problemen op te lossen opnieuw in vraag hebben gesteld. In zowat alle landen van de periferie werden geplande beursplannen en de uitgifte van obligatieleningen opgeschort.

beursindices

De problemen bij BES werden veroorzaakt door een tijdelijk tekort van 2 à 3 miljard euro om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Verwacht wordt dat de staat een oplossing zal uitdokteren, waarbij een fusie tot de mogelijkheden behoort. De Bank van Portugal bevestigde alvast dat de solvabiliteit van BES solide is.

De holding boven de BES, Espirito Santo International, die eigendom is van de familie Espirito Santo , is sinds begin dit jaar het onderwerp van een onderzoek waarbij ‘grote boekhoudkundige ongeregeldheden’ en ‘een zeer negatieve financiële situatie’ zijn vastgesteld, schrijft de Financial Times.

De krant laat een insider aan het woord die het onmogelijk acht dat een andere bank BES ter hulp zou komen. Hij verwacht dat de staat snel zal inzien dat actie vereist is om het bloeden te stoppen.

Een oplossing naar Cypriotisch model, waarbij de hoofdaandeelhouders en sommige rekeninghouders in de brokken delen, lijkt hem - hoewel politiek moeilijk - niet onmogelijk.