Exane BNP Paribas behoudend over Europese chemiebranche

De Europese chemiesector zal volgens de Franse investeringsbank Exane BNP Paribas over het tweede kwartaal dezelfde prestaties hebben geleverd als in het kwartaal daarvoor. De analisten zien een aantal sectoren aantrekken, maar wijzen er tegelijkertijd op dat er ook nog genoeg werk te verzetten is. Zodoende hebben zij onder meer hun koersdoel voor AkzoNobel verlaagd.

Exane BNP Paribas wijst erop dat de auto-industrie in Europa en China voor de chemiebranche beter verloopt. Zorgenkindjes zijn volgens de analisten echter de bouwsector en coatings in de Verenigde Staten.

Bij AkzoNobel wegen de risico’s op tegen de redelijke waardering van het aandeel, aldus BNP Paribas. Een hogere winstgevendheid is na een zwak eerste kwartaal belangrijk, wil het vertrouwen in de herstructurering blijvend zijn. Vooralsnog heeft Exane BNP zijn koersdoel voor AkzoNobel verlaagd met 1 euro tot 53 euro, waarbij het advies ‘neutral’ luidt.

Ook voor Symrise heeft Exane BNP Paribas het advies op ‘neutral’ staan, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 39,50 euro.

Lanxess op kooplijst

Exane BNP Paribas is binnen de Europese chemiesector het meest te spreken over Lanxess, waarvoor de investeringsbank een ‘outperform-advies’ heeft uitstaan. Van de Duitse chemische specialiteitengroep verwachten de analisten een positieve verrassing.

Daarna zullen de plannen van de nieuwe CEO Matthias Zachert naar de voorgrond treden, die naar verwachting in november gepresenteerd zullen worden. Zodoende hanteert Exane BNP Paribas voor het aandeel een koersdoel van 62 euro.

Sectorfavoriet

Op basis van de consensus geldt Bayer als het favoriete aandeel binnen de chemiesector. Voor het aandeel staan 16 koop-, 8 houd- en 2 verkoopadviezen uit en genereert daarmee een zeer positieve consensus. Daarbij zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 106,15 euro een opwaarts potentieel van 2,9%.

AkzoNobel staat op basis van de consensus in de middenmoot. Voor het aandeel zijn 12 koop-, 11 houd- en 5 verkoopadviezen afgegeven. Daarmee staat het 1 plaats onder Lanxess, waarvoor 1 houdadvies minder is afgegeven en daarmee de consensus net wat positiever is.

Analisten zien daarbij voor AkzoNobel met een koersdoel van gemiddeld 58,26 euro een opwaarts potentieel van 8,2%, terwijl het verwachte rendement voor Lanxess met een gemiddeld koersdoel van 54,83 euro op 13,9% ligt.