Duitsland voorlopig wereldkampioen

Standard Life Investments stelt dat Duitsland weliswaar wereldkampioen voetbal is geworden, maar dat de robuuste economie van het land scheuren begint te vertonen. Er zijn volgens de analisten een aantal punten van zorg door zwakke signalen vanuit de belangrijke industriële sector, die de vraag heeft doen rijzen hoe het groeivermogen van de Duitsers is.

Standard Life Investments stelt dat er een aantal punten van zorg zijn voor Duitsland en dat recente data wijst op een vertraging van de groei in het tweede kwartaal. Duitsland liet in het eerste kwartaal op kwartaalbasis een economische groei zien van 0,8%, maar de analisten wijzen erop dat de industriële activiteiten in mei een scherpe daling lieten zien. Daarbij daalde het aantal orders op maandbasis met 1,7%.

Verder wijst Standard Life erop dat de inkoopmanagersindex (PMI) en de ondernemersklimaatindex een daling hebben laten zien, wat suggereert dat er sprake is van een vertraging van de industriële groei.

Ook als er verder wordt gekeken ziet Standard Life Investments teleurstellingen. De analisten wijzen op het toenemende handelsoverschot door de veel lagere import, terwijl de export ook tegenviel. Duitsland heeft zodoende meer te lijden onder China’s groeivertraging dan van Rusland, aldus de analisten, die tot slot wijzen op de licht gestegen werkloosheid.

Economische groei

Alhoewel deze data niet suggereert dat er voor de Duitse economie sprake is van en scherpe ommekeer, doen zij volgens Standard Life Investments wel de vraag rijzen hoe snel en consistent deze nog kan groeien.

Gewezen wordt op de gemiddelde productiegroei van 0,7% op jaarbasis in het decennium voorafgaand aan de crisis. Volgens de analisten heeft Duitsland zijn concurrentiepositie te danken aan een zwakke groei van de loonkosten, maar deze lijkt dus onvermijdelijk te gaan stijgen. Daarnaast zijn er ook zorgen over de energiepolitiek in Duitsland.

Standard Life Investments is dan ook voorzichtig over de groeiverwachtingen van Duitsland op langere termijn. Doordat de loonkosten onvermijdelijk zullen gaan stijgen loopt de concurrentiekracht gevaar, terwijl er ook momenteel een achterstand is in investeringen voor de infrastructuur.