Rondje langs de VS megacaps, Facebook en Apple aan kop

Met de zeer forse stijgingen van de diverse Amerikaanse marktkapitaalsgewogen indices is het interessant om verder te kijken naar welke megacap aandelen precies de meeste winsten geboekt hebben. Met megacaps bedoelen we aandelen met marktkapitalisaties van 100 miljard dollar of meer. Momenteel zijn er in de VS 37 bedrijven die een marktkapitalisatie van 100 miljard of meer hebben.

Amerikaanse megacaps

amerikaanse megacaps

Internetbedrijf Facebook spant hier de kroon met een plus van bijna 149 procent over de afgelopen 12 maanden. Andere harde stijgers zijn o.a. Apple , Schlumberger en Gilead Sciences . De rode waarden in de kolom kw (koers/winst-verhouding) zijn de waarden boven de 15, de groene die daar onder. Te zien is dat van deze 37 megacaps er drie zijn die geen dividenden uitkeren: Facebook , Gilead Sciences , Alphabet , Amazon.com en Berkshire.

Van de 37 megacaps hebben er over de afgelopen 12 maanden 7 een negatief rendement behaald. Opvallend is dat deze negatieve verliezen relatief veel lager zijn dan de positieve rendementen.