Taxaties DSM omlaag

Nadat de Zwitserse Centrale Bank onlangs besloot om zijn munt los te koppelen van de euro hebben beursgenoteerde bedrijven die zaken doen in Zwitserland hun koers flink zien dalen. Een van die bedrijven is DSM en daarbovenop hebben diverse analisten besloten hun taxaties voor het aandeel terug te schroeven.

Diverse analisten hebben besloten hun advies te verlagen naar ‘houden’. Dit was het geval bij Barclays en ING. De Britse zakenbank stelt na een analyse van de Europese chemische industrie dat de Nutrition-divisie van DSM last heeft van de sterk gestegen Zwitserse frank. Zodoende is het koersdoel voor het aandeel ook verlaagd met 8 euro tot 50 euro.

ING wijst op de negatieve gevolgen van de stijging van de Zwitserse frank, maar ook op de lagere prijzen voor vitamine E en het feit dat er geen verwachtingen zijn afgegeven voor een herstel van de marges op caprolactam op korte termijn. ING ziet vooralsnog voor 2015 geen katalysatoren voor de koers en heeft daarom het aandeel tevens van de favorietenlijst voor de Benelux gehaald. Het koersdoel is verlaagd van 59 euro naar 47 euro.

Meerdere factoren

Credit Suisse heeft op 21 januari zijn koersdoel voor DSM verlaagd van 55,50 euro naar 52 euro. De analisten wijzen op de nadelige effecten van de koersstijging voor de Zwitserse frank, terwijl de vitamineprijzen door de toenemende concurrentie in China zijn gedaald.

Andere negatieve factoren voor DSM zijn volgens Credit Suisse de lagere volumes bij Hman Nutrition in Azië, verzadeirng van de markt voor dieetsupplementen in de Verenigde Staten en een wereldwijd zwakke vraag voor food- en beverage markten.

Tot slot zien Credit Suisse dat de zwakke volumes en prijsdruk bij Polymer Intermediates en prijsdruk bij Performance Materials. Desondanks houden de analisten wel vast aan hun ‘overweight-advies’ voor DSM .

Consensus

ABN AMRO is van de analisten de dissonant. Naast het enige verkoopadvies hanteren de analisten een koersdoel van 39 euro, waarmee zij rekenen op een negatief rendement van 14,7%.

De consensus voor DSM is zoals verwacht behoudender geworden. Er staat wel maar 1 verkoopadvies uit, echter de 14 houdadviezen hebben de overhand en streven de 8 koopadviezen voorbij.

Door de diverse koersdoelverlagingen bedraagt het gemiddeld koersdoel nu 52,43 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 18,3%. De koersdoelen die recent zijn afgegeven liggen echter ver uit elkaar en over het algemeen onder dit gemiddelde, wat aangeeft dat analisten minder opwaarts potentieel zien.