Analisten wat verdeelder over Gilead Sciences

De meeste analisten zijn het eens over het groeipotentieel van Gilead Sciences, voornamelijk vanwege zijn Hepatitis C medicijnen Harvoni en Solvaldi. Daarom is de consensus voor het aandeel overwegend positief. Maar er zijn ook analisten die een negatievere houding hebben over het aandeel en wellicht aspecten zien die de optimisten hebben gemist.

Over het tweede kwartaal rapporteerde Gilead Sciences een winst per aandeel van 3,15 dollar, terwijl de totale verkoop uitkwam op 8,126 miljard. Beide cijfers waren hoger dan waar de markt op rekende. De consensus voor de winst per aandeel lag op 2,70 dollar en voor de productomzet op 7,584 miljard.

De verkopen van de Hepatitis C medicijnen lagen het afgelopen kwartaal op 4,899 miljard dollar voor Harvoni en 1,291 miljard voor Solvaldi, wat daarmee 600 miljoen dollar hoger lag dan de consensus.

Zwakheden Gilead

De meeste analisten zijn dan ook tevreden over de prestaties van Gilead, maar Merrill Lynch heeft een andere mening.

De Amerikaanse zakenbank stelt dat in het eerste halfjaar van 2015 grofweg 130.000 patiënten in de Verenigde staten en 55.000 patiënten in Europa behandeld zijn met de Hepatitis C medicijnen van Gilead.

De analisten denken echter dat daarmee de piek inmiddels achter ons ligt, omdat de vraag aan het afnemen is. Merrill Lynch schat in dat over heel 2015 in totaal 256.000 patiënten in de VS behandeld zullen worden en dat dit aantal in 2016 zal dalen tot 246.000.

Daarnaast verwacht Merrill Lynch dat er begin 2016 prijsdruk zal ontstaan wanneer het Amerikaanse Merck de markt zal betreden met een gecombineerde dosis van grazoprevir/elbasvir.

Als een gevolg van het voorgaande heeft Merrill Lynch daarom zijn ‘underperform- advies’ voor Gilead herhaald, maar wel het koersdoel verhoogd van 101 dollar naar 107 dollar.

Andere taxatiewijzigingen

Andere analisten hebben voor het biotechnologiebedrijf de volgende wijzigingen in hun taxaties doorgevoerd:

  • Deutsche Bank heeft zijn koersdoel verhoogd met 10 dollar tot 135 dollar
  • Oppenheimer heeft zijn ‘outperform-advies’ herhaald, waarbij het koersdoel is verhoogd van 86 dollar naar 120 dollar
  • Needham heeft een ‘buy-advies’ uitstaan en zijn koersdoel opwaarts bijgesteld met 5 dollar tot 125 dollar
  • RBC hanteert een ‘outperform-advies’ en zijn koersdoel verhoogd met 10 dollar tot 130 dollar

    Consensus Gilead

    De consensus voor Gilead is daarmee nog altijd zeer positief. Naast het enige verkoopadvies van Merrill Lynch staan er 2 houd- en 12 koopadviezen uit.

    De verscheidene koersdoelverhogingen zorgen er voor dat het gemiddeld koersdoel nu iets boven de huidige koers van het aandeel ligt. De optimistische analisten zien daarmee nog een opwaarts potentieel voor de koers van maximaal 13%, terwijl Merrill Lynch juist een negatief rendement van ruim 10% verwacht.

    Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    redactie@analist.be

    Copyright Analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.