Pacific Crest negatief over Tesla

De koers van Tesla is recent aanzienlijk gedaald nadat niet alleen Pacific Crest Securities beleggers heeft aangeraden het aandeel te mijden vanwege het te grote optimisme over de vraag naar het nieuwe model, maar ook doordat Morgan Stanley zich negatief heeft uitgelaten over de fabrikant van elektrische auto’s.

Analist Brad Erikson van Pacific Crest Securities herhaalde deze week weliswaar zijn ‘sector weight’ advies voor het aandeel, de analist stelt in zijn rapport dat beleggers voorzichtiger moeten zijn met Tesla . Erikson heeft zijn verwachting voor een verlies per aandeel voor 2015 verhoogd van 1,09 dollar per aandeel naar 1,10 dollar per aandeel, terwijl hij voor 2016 nu rekent op een winst per aandeel van 27 dollarcent waar dat eerder nog 76 dollarcent was.

Na een recente rondgang bij Amerikaanse verkoopcentra komt de analist tot de conclusie dat de orders voor de nieuwe Model X achterblijven bij de verwachtingen. Weliswaar zal het de verkopen helpen als de Model X daadwerkelijk in de showrooms te bewonderen is, maar Erikson verwacht dat dit pas in het voorjaar zal zijn door onder meer productie uitdagingen.

De analist verwacht verder dat Tesla in het vierde kwartaal van 2015 in totaal 17.400 auto’s heeft afgeleverd, waar eerder nog werd uitgegaan van 17.820 auto’s. De omzetverwachting voor hetzelfde kwartaal is daarnaast door de analist verlaagd van 1,78 miljard dollar naar 1,73 miljard dollar.

Pacific Crest Securities adviseert beleggers daarom pas weer in Tesla te stappen wanneer het bedrijf kan aantonen dat het de verwachte volumes en winst kan realiseren.

Koersdoelverlaging

De negatieve advisering van Pacific Crest volgt kort na het eveneens negatieve verslag dat Morgan Stanley daarvoor naar buiten bracht.

De Amerikaanse zakenbank heeft zijn koersdoel verlaagd van 450 dollar naar 333 dollar omdat het rekent op lagere volumes voor de Model X alsook Model 3, Tesla’s auto voor de massa die naar verwachting over twee jaar op de markt zal verschijnen.

Ook wijst Morgan Stanley op de lagere waardering voor Tesla Energy, de energieopslagdivisie van het bedrijf, terwijl de concurrentie voor mobiliteit versnelt. Wel heeft de zakenbank zijn advies voor Tesla gehandhaafd op ‘buy’.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.