McDonalds lijkt op de weg terug

McDonald’s is bezig om een ommekeer van zijn resultaten te bewerkstelligen en uit de recente kwartaalcijfers komt naar voren dat de fastfoodketen hier de eerste vruchten van begint te plukken. Dit is onder meer te danken aan lagere grondstofprijzen en nieuwe verdienmodellen, ook al heeft het bedrijf ook te maken met tegenwind. Analisten vinden het aandeel koopwaardig en hebben hun taxaties licht verhoogd.

McDonald’s zag over het afgelopen kwartaal de omzet op jaarbasis licht dalen met 0,9% tot 5,9 miljard dollar, maar dit was beter dan de 5,81 miljard dollar waar analisten gemiddeld op rekenden. De fastfoodrestaurantketen zag tegelijkertijd de winst per aandeel stijgen tot 1,23 dollar, wat eveneens beter was dan de taxaties van analisten.

De winst werd vooral gedreven door lagere prijzen voor de ingrediënten en McDonald’s verwacht dat de grondstofkosten in de Verenigde Staten dit jaar met 4,5% zullen dalen, een grotere daling dan waar het bedrijf begin dit jaar nog rekening mee hield.

Dit is te danken aan de ommekeer die topman Steve EasterBrook heeft bewerkstelligd sinds zijn aanstelling van meer dan een jaar geleden. Zo heeft hij onder meer het menu teruggebracht en in Amerika nieuwe concepten gelanceerd die in de smaak vallen.

Positieve verwachtingen

Nomura stelt dat de winst per aandeel van McDonald’s dankzij een solide omzetontwikkeling de verwachtingen overtroffen. Daarom heeft de Japanse zakenbank zijn winstverwachtingen voor 2016 en 2017 licht verhoogd, wat heeft geleid tot een koersdoel verhoging van 138 dollar naar 142 dollar. Het advies is daarbij gehandhaafd op ‘buy’.

Volgens RBC Capital Markets zal McDonald’s zich in de komende 12 maanden duidelijk beter ontwikkelen dan de concurrentie. Daarom is het koersdoel voor het aandeel verhoogd met 5 dollar en luidt het advies ‘outperform’.

Deutsche Bank heeft zijn koersdoel voor McDonald’s verhoogd met 5 dollar tot 140 dollar en het advies laten staan op ‘buy’.

Ontwikkelingen al ingeprijsd

Independent Research is er nog niet van overtuigd dat McDonald’s alles op de rit heeft, ook al wist de fastfoodketen met zijn omzet en winst de verwachtingen van de analisten licht te overtreffen. De ommekeer in de Amerikaanse markt wordt volgens hen echter al weergegeven in de huidige koers van het aandeel en daarom houdt Independent Research vast aan zijn ‘verkaufen-advies’ met een koersdoel van 110 dollar.

McDonald’s staat momenteel op een koers-winstverhouding van 24,2 en biedt een dividendrendement van 2,8%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.