Verdeeldheid over Volkswagen

In aanloop naar de eerstekwartaalcijfers hebben analisten hun licht laten schijnen op Volkswagen. Volgens de marktvorsers maakt de Duitse autofabrikant progressie met het oplossen van het uitstootschandaal, maar heerst er verdeeldheid over de ontwikkeling van de resultaten over de eerste maanden van dit jaar. Dit kan wellicht gestimuleerd worden door de kostenbesparingen voor de truckdivisie die onlangs zijn aangekondigd.

Volkswagen maakte op 25 mei bekend dat het zijn doelstelling voor de kostenbesparingen bij de truckdivisie heeft verhoogd van 850 miljoen euro naar 1 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat de samenwerking tussen zijn divisies Scania en MAN AG progressie gaat boeken na jaren van teleurstellende resultaten. Volkswagen nam in 2014 Scania volledig over en verwacht de kostenbesparingen binnen 12 jaar gerealiseerd te hebben.

Scania en MAN AG gaan onder meer samen versnellingsbakken ontwikkelen en hun fabrieken in Rusland combineren op het gebied van logistiek, IT systemen en kleinere truckcomponenten.

Verdeeldheid analisten

BNP Paribas is voorlopig positief over Volkswagen en heeft het koersdoel verhoogd met 2 euro tot 157 euro, terwijl het advies is blijven staan op ‘outperform’. Analist Stuart Pearson stelt dat de Duitse autofabrikant zich langzaam maar zeker aan het herstellen is van het uitlaatgas-test schandaal. De onderhandelingen met de Amerikaanse autoriteiten lijken positief te verlopen en de resultaten over het eerste kwartaal moeten een aantrekkende operationeel momentum laten zien. Daarom zijn de verwachtingen licht opwaarts bijgesteld.

Commerzbank is iets minder positief over Volkswagen en hanteert voor het aandeel een ‘hold-advies’ met een koersdoel van 137 euro. Analist Sascha Gommel stelt dat na een verlies over het vierde kwartaal waarschijnlijk over het eerste kwartaal weer winstgevend is geweest. De massamerken van het concern hebben echter waarschijnlijk wel geleden onder de negatieve prijsontwikkeling, aldus de analist.

Independent Research hanteert voor Volkswagen een ‘verkaufen-advies’ met een koersdoel van 110 euro. Wegens het wegvallen van valutaeffecten en een zwakke omzetontwikkeling verwacht analist Zafer Rüzgar over het eerste kwartaal een omzet- en winstdaling voor de autofabrikant uit Wolfsburg. Impulsen voor een positieve koersontwikkeling zijn daarbij vooralsnog voor de analist niet zichtbaar.

Koers aandeel Volkswagen afgelopen 10 jaar

Aandeelvolkswagen

De koers van Volkswagen staat ten opzichte van een jaar geleden 2,3% lager en ten opzichte van begin dit jaar 38,7% lager.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.