Eric Schmidt: ‘Huidige internet zal ophouden te bestaan’

Het internet zal in zijn huidige vorm niet blijven bestaan. Het concept zal uiteindelijk verdwijnen en in een bredere wereld worden geïntegreerd. Dat heeft Eric Schmidt, voorzitter van het Amerikaanse internetbedrijf Alphabet , tijdens een webcast over de toekomst van het medium op het World Economic Forum in Davos gezegd. De evoluties tonen volgens Schmidt ook aan dat Alphabet onterecht van marktdominantie wordt beticht.

Ericschmidt
Eric Schmidt, Alphabet

“Er zullen uiteindelijk zoveel webadressen - apparaten, sensoren en interacties - operationeel zijn, dat het internet door de gebruiker niet meer bewust zal worden ervaren”, voorspelde Eric Schmidt. “Het internet zal een geïntegreerd onderdeel worden van de dagelijkse omgeving. De mens zal constant in interactie zijn met zijn omgeving zonder zich van de aanwezigheid van het medium bewust te zijn.”

Interactiever

Het internet zal volgens hem snel evolueren tot een extreem gepersonaliseerde en interactieve wereld. De Alphabet -topman voegde er aan toe dat deze evoluties aanleiding zullen geven tot de creatie van een bijzonder boeiende wereld.

Verdere uitol

Schmidt noemt, samen met Facebook -topvrouw Sheryll Sandberg, het internet een belangrijk platform om aan meer mensen in de wereld een stem te geven. “Op dit ogenblik heeft amper 40 procent van de wereldbevolking toegang tot het internet,” aldus Sandberg. “De verdere groei van het medium zal dan ook aan steeds grotere bevolkingsgroepen een stem geven en nieuwe economische opportuniteiten bieden."

"Wanneer het internet een wereldwijde penetratie van meer dan 50 procent of 60 procent bereikt, worden die mogelijkheden nog veel groter. Vooral vrouwen kunnen daaruit belangrijke voordelen halen. Op dat vlak helpt het internet een kloof te overbruggen.”

Marktdominantie uitgehold?

Eric Schmidt benadrukte verder nog het niet eens te zijn met de kritiek van de Europese Unie op de zogenaamde marktdominantie van Alphabet in de zoekmachine-sector, waarbij het Europees parlement vorig jaar zelfs voor een opsplitsing van het bedrijf pleitte.

“Er kan op dit ogenblik al een duidelijke verschuiving op de markt worden opgetekend, onder meer door de opkomst van de mobiele applicaties,” betoogde de Alphabet -topman.

“Er kan nog volop worden gespeculeerd worden over de verdere uitbouw van de applicatie-infrastructuur, maar duidelijk is dat een totaal nieuwe groep spelers zich op de markt aandient. Dat kan niet anders dan een compleet open markt worden bestempeld.”

Bron: Express.be