Gazprom wereldwijd grootste producent van koolstofdioxide

Het Russische concern Gazprom is de grootste industriële producent van koolstofdioxide. Het bedrijf liet twee jaar geleden een uitstoot van 1,26 miljard ton optekenen. Dat blijkt uit een rapport van informatie-verstrekker Thomson Reuters en het onderzoeksbureau BSD Consulting. Op de tweede plaats eindigde Coal India met een uitstoot van 820 miljoen ton.

Daarna volgen Glencore, PetroChina, Rosneft, Royal Dutch Shell en Exxon Mobil . Opgemerkt wordt dat 31 procent van de totale uitstoot van koolstofdioxide aan amper tweeëndertig verschillende bedrijven kan worden toegeschreven. Over een periode van drie jaar bleek de uitstoot van deze ondernemingen nog met 1,3 procent te zijn gestegen tot een totaal van 11,7 miljard ton.

Tom Nixon, directeur duurzaamheid bij Thomson Reuters, stelde dat Gazprom nagenoeg evenveel uitstoot genereert als de totale Japanse economie. Het rapport heeft volgens Nixon echter niet de bedoeling om met een beschuldigende vinger te wijzen. Hij voegt er aan toe dat de betrokken bedrijven allemaal levensnoodzakelijke energiediensten leveren aan de wereldeconomie.

Tegelijkertijd is het volgens Nixon duidelijk dat extra inspanningen dienen te worden geleverd om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven. De betrokken bedrijven kunnen volgens Nixon echter ook daarin leiderschap tonen.

Bron: Express.be