Het beleg van Antwerpen: Albert Heijn krijgt er in 1 klap 8 supermarkten bij

De Nederlandse retailgroep Albert Heijn neemt de Antwerpse supermarktketen Peeters-Govers over. Daarmee kan Albert Heijn zijn Belgisch netwerk met acht nieuwe winkels uitbreiden. Het aantrekken van de vestigingen van Peeters-Govers, die verder gaan als franchise-filialen van Albert Heijn, maken duidelijk dat de Nederlandse keten zijn expansieplannen, ondanks het samengaan met Delhaize , in België niet opgeeft.

Aangezien het toekomstige zustermerk Delhaize in eigen land op een sterke aanwezigheid kan terugvallen, werd door vele waarnemers verondersteld dat Albert Heijn zijn groeiplannen in België zou terugschroeven. Gesuggereerd werd zelfs dat Albert Heijn zich over vijf jaar weer helemaal uit de Belgische markt zou hebben teruggetrokken.

Dat wordt echter door de overname van de keten Peeters-Govers tegengesproken. Luc de Baets, topman van de Belgische divisie van Albert Heijn, geeft dan ook aan dat de expansieplannen van de Nederlandse groep in België gewoon doorgaan. Tegen eind volgend jaar zou de Nederlandse keten vijftig Belgische filialen moeten hebben.

Verdere overname-opportuniteiten

Albert Heijn heeft op dit ogenblik in België eenendertig winkels. Slechts vier vestigingen worden met een franchise-formule uitgebaat. De verdere groei zal vooral van franchise-nemers komen. Albert Heijn opende bijna vier jaar geleden in Brasschaat zijn eerste Belgische vestiging. Inmiddels heeft de Nederlandse groep op de Belgische markt een aandeel van 3,3 procent.

Albert Heijn zou al langere tijd interesse hebben laten blijken in Peeters-Govers, dat de toenadering tot nu toe echter altijd had afgehouden. De Belgische groep is ook met een aantal mobiele winkels actief. Die blijven in een afzonderlijk bedrijf en maken niet mee de overstap naar Albert Heijn.

Luc de Baets liet tegenover de krant De Tijd blijken dat Albert Heijn in België nog naar verdere overname-opportuniteiten kijkt. Er lopen volgens hem een aantal gesprekken. Details over de identiteit van mogelijke partners werden niet bekend gemaakt. Volgens een aantal bronnen zou echter al gepraat zijn met de winkelketen Prima.

Bron: Express.be