Add Value Fund breidt positie Flow Traders verder uit ondanks afstraffing op de beurs

Het aandeel Flow Traders was in april een dissonant met een scherpe koersreactie. Er was geen specifieke aanleiding voor deze koersdaling van 14,3% op maandbasis. De fondsbeheerders vermoeden dat een of meer Amerikaanse hedge funds hebben besloten hun belang in april te verkopen. Van deze koerszwakte is door Add Value Fund geprofiteerd door de positie in Flow Traders verder uit te breiden.

Flow Traders heeft nu een weging van 5% in de portefeuille (tegen 4,4% een maand eerder). Daarmee is Flow Traders nog altijd een van de kleinere deelnemingen in de portefeuille; de grootste is Hunter Douglas met 12,6%.

Hunter Douglas en BE Semiconductor sterk

De afgelopen maand presteerden Hunter Douglas en BE Semiconductor bovengemiddeld in de Add Value Fund- portefeuille. Hunter Douglas heeft de prestigieuze Red Dot Award for cutting-edge design and functionality gewonnen voor het vorig jaar gelanceerde PowerView gemotoriseerd raambekledingssysteem. Het PowerView-systeem werd uit 5.200 inzendingen van producten en innovaties uit 57 landen uitverkozen tot winnaar. De fondsbeheerders van het Add Value Fund vermoeden dat het PowerView-systeem met name de groei in omzet en resultaat in de VS, verreweg de grootste markt voor Hunter Douglas , zal doen versnellen.

De beurskoers van Hunter Douglas reageerde op de positieve invloed die de overname van sectorgenoot Levolor/Kirsch op de nettowinst vanaf vermoedelijk H2 2016 zal gaan uitoefenen. Tegen de huidige beurskoers van € 44,50 worden de aandelen Hunter Douglas thans op slechts minder dan 9x de getaxeerde winst 2016 gewaardeerd. Het dividendrendement op basis van het dividendvoorstel 2015 bedraagt 3,4%

BE Semiconductor Industries, rapporteerde cijfers over Q1 2016. De omzet was 1,5% hoger dan in Q4 2015 doordat de marktomstandigheden licht verbeterden en verkopen voor bepaalde smartphone applicaties toenamen. Ten opzichte van het sterke Q1 2015 bedroeg de omzetdaling 16,8%. De orderintake was verrassend sterk en bleek nagenoeg gelijk te zijn aan die van Q1 2015 en lag 34,4% hoger dan Q4 2015. Deze sterke rebound was het gevolg van een toegenomen vraag van Chinese en Taiwanese subcontractors voor smartphone applicaties en van een sterkere vraag van IDM’s (integrated device manufacturers) naar geheugen- en cloud server applicaties.

Traditioneel kijkt het management één kwartaal vooruit, omdat de voorspelbaarheid van de uiterst cyclische halfgeleiderindustrie op iets langere termijn verwaarloosbaar klein is. Voor Q2 2016 wordt een omzetgroei van 20 - 25% verwacht in vergelijking met Q1 2016. Omdat de halfgeleidersector in H2 2015 door het dal ging, mag voor H2 2016 een relatief sterk herstel ten opzichte van deze zwakke periode worden verwacht. Vooralsnog handhaven wij onze winstprognose van € 1,35 per aandeel voor geheel 2016 (2015: € 1,27).

TKH Group

TKH Group was afgelopen maand ook een van de minder presterende fondsen (-8,3%). De tegenvallende kwartaalresultaten moeten worden geplaatst tegen de achtergrond van een zeer sterk eerste kwartaal 2015 en de hogere kosten op korte termijn, omdat wordt geïnvesteerd voor toekomstige groei. De fondsbeheerders verwachten een versnelling van de winstgroei vanaf 2018, vandaar dat het aandeel in de bovenste regionen van de portefeuille vertegenwoordigd blijft.

ASM International

ASM International presenteerde een omzetdaling van 2% ten opzichte van Q4 2015, maar de orderingang was - net als bij Besi - sterk: +21%. De topman verwacht een sterkere tweede helft van het jaar. Als Burgers en Wiersma een sum-of-the-parts analyse toepassen, dan achten zij een fair value van ruim 50,- euro per aandeel een betere weerspiegeling van de waarde van het aandeel. Met name de toonaangevende positie van ASM International in ALD-applicaties wordt momenteel onvoldoende op waarde geschat. Daarom neemt ASM International onverminderd een belangrijke positie in de portefeuille in.

Vopak

Vopak presenteerde zeer solide kwartaalcijfers. Bij een licht gedaalde omzet werd een 5% hogere EBIT geboekt, terwijl de nettowinst met 14% steeg van € 84,9 miljoen naar € 96,8 miljoen. De verbetering van het bedrijfsresultaat was met name het gevolg van een hogere bezettingsgraad van de terminals (94% versus 91% in Q1 2015). Dit jaar viert het tankopslagbedrijf het 400-jarig bestaan. Daarom houden de fondsbeheerders rekening met een (eenmalig) jubileumdividend over het lopende boekjaar.

Accell

Fietsenproducent Accell Group maakte bekend dat de omzet en het resultaat in Q1 2016 zijn toegenomen ten opzichte van Q1 2015. Dit kwam met name door de hogere vraag naar e-bikes en sportieve fietsen in het hogere segment. Daarnaast droegen de weersomstandigheden in de eerste maanden van het jaar positief bij aan de fietsverkopen. De verkoop van e-bikes nam in alle landen toe, vooral in Duitsland. De omzetten in deze productcategorie nam met meer dan 10% toe. Daarnaast is er ook een duidelijke stijging in de vraag naar sportieve fietsen waarneembaar. Als gevolg van deze gunstige ontwikkelingen is de gemiddelde prijs van de verkochte fietsen hoger dan dezelfde periode in 2015.

Op de jaarvergadering eind april meldde Accell de positie in de supply chain te willen versterken. Hiervoor zal worden geïnvesteerd in IT en in extra mankracht. Dit zal een omvangrijk transitieproces zijn, waarbij de eerste stappen intussen zijn gezet.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.