Lagere olieprijs krikt koopkracht Belgische gezinnen op

De olieprijs is deze week teruggevallen tot iets meer dan 50 dollar, waarbij de stemming op de oliemarkt supernerveus mag genoemd worden. Sommige oliehandelaren vrezen een letterlijke instorting van de markt, met alle gevolgen van dien. Op de internationale markten viel de olieprijs sinds juni spectaculair terug, een vat Brent (Noordzee-olie) is al bijna in prijs gehalveerd. Slechts nieuws voor de oliemaatschappijen, laat daar gaan geen twijfels over bestaan.

De goedkope olie betekent volgens beursvennootschap Petercam echter een stevige duw in de rug voor de koopkracht van de Belgische gezinnen. De daling van de energieprijzen leverde de gezinnen in 2014 een besparing van 185 euro op in vergelijking met vorig jaar. Als de energieprijzen stabiliseren op het huidige niveau komt daar volgend jaar nog een extra besparing van 232 euro per gezin bovenop.

Dat had de voorbije maanden ook al onmiddellijk een impact op de prijzen van verschillende energieproducten in België, zo stelt Petercam vast. Zo daalde de maximumprijs van benzine (95 octaan) van 1,680 euro per liter op 20 juni tot 1,386 vandaag (een daling van 17,5%). Stookolie werd over dezelfde periode zo’n 24% goedkoper (voor een levering van 2.000 liter of meer). Dat heeft uiteraard een duidelijk effect op de energiefactuur van de Belgische gezinnen.

232 euro bijkomende besparing

Volgens het recentste huishoudbudgetonderzoek gaf een gemiddeld Belgisch gezin twee jaar geleden 3.217 euro uit aan energie (elektriciteit, gas, stookolie, vaste brandstoffen, benzine en diesel). Onder de hypothese van een onveranderd consumptiepatroon liep dat vorig jaar op tot 3.266 euro.

Als de energieprijzen de volgende twaalf maanden stabiel blijven op het niveau van vandaag zakt de energiefactuur van een gemiddeld Belgisch gezin volgend jaar naar 2.849 euro. Daarmee kan volgens Petercam een bijkomende besparing van 232 euro worden geboekt in vergelijking met dit jaar.

Bron: Express.be