BNY Newton: Monetair beleid centrale banken draagt niet bij aan duurzaam economisch herstel

De centrale banken hebben de markten de illusie opgedrongen dat dankzij lage rente en kwantitatieve verruiming een op volle toeren draaiende geldmachine oneindig lang de uitgaven kan blijven stimuleren. Maar groei gebaseerd op schuld is onhoudbaar, waarschuwt Aron Pataki, van het Newton Real Return Team. Newton is een boutique van BNY Mellon.

Virtuele economische groei

Aronpataki
Aron Pataki

De markten interpreteren de laatste tijd slecht macro-economisch nieuws als goed nieuws, omdat ze veronderstellen dat hierdoor de rente langer laag blijft of meer monetaire stimulering op komst is. En zo ontstaat er weer ruimte voor verdere koersstijging. Maar uiteindelijk gaan beleggers het vertrouwen in beleidsmakers verliezen, zodra ze zich realiseren dat de jaren van kwantitatieve verruiming alleen een virtuele groei heeft bewerkstelligd en niet een duurzaam herstel van de reële economie heeft opgeleverd. Het Real Return Team van Newton houdt er rekening mee dat deze omslag in het denken van beleggers kan leiden tot een substantiële herwaardering (en afwaardering) van risicovolle assets.

Geloofwaardigheid centrale banken wankelt

Het besluit van de Fed om na zeven jaar van stimuleren weer niet over te gaan tot normalisatie kan de druppel zijn voor beleggers om de effectiviteit van QE in twijfel te trekken en daarmee de geloofwaardigheid van de centrale banken. Het bewijs stapelt zich op dat het onorthodoxe monetaire beleid deflatoir werkt, in plaats van inflatoir, zoals beoogd. Dit blijkt uit de afname in de omloopsnelheid van geld en het tanende prijsvormingsvermogen van bedrijven. In feite gebeurt het tegenovergestelde van wat de centrale bankiers willen.

Liquiditeit is de bottleneck

Wat de consequenties van een langdurige lage rente zullen zijn, is moeilijk te overzien. Maar het effect wordt versterkt door een toename van schuldposities en een gevaarlijke mismatch tussen risicovolle assets en de houders daarvan. Dit leidt tot een hogere volatiliteit en als de economische activiteit verder afneemt, tot meer debiteuren die in gebreke blijven. In het huidige door de centrale banken verstoorde financiële milieu kan liquiditeit wel eens een belangrijker thema worden dan de solvabiliteit van banken, zoals destijds in 2008.