Standard Life Investments: Inkomensongelijkheid zet rem op omvorming Chinese economie

Govindafinn
Govinda Finn

Er is geen onderzoek voor nodig om vast te stellen dat de inkomensongelijkheid in China sterk is toegenomen. Een rapport van de Universiteit van Peking onderstreept het beeld dat de ongelijkheid is gestegen als gevolg van de hervormingen en openstelling van de Chinese markt en zelfs explosief toenam na toetreding tot de WTO, schrijft Govinda Finn, econoom opkomende markten bij Standard Life Investments, in de wekelijkse nieuwsbrief. De transitie naar een ander economisch model kan niet losstaan van het bestrijden van de inkomensongelijkheid.

Ontwrichtingen

De snelle groei van de Chinese economie in de laatste decennia heeft geleid tot veel ontwrichting en grote verschillen tussen regio’s, steden en platteland. Volgens bovengenoemd rapport bezit de rijkste 1% van de huishoudens in China 33% van de rijkdom, terwijl de armste 25% van de huishoudens slechts 1% van de rijkdom bezit.

De verschillen zijn ook zichtbaar in de toegankelijkheid tot huizenmarkt, onderwijs en gezondheidszorg en ondermijnen hierdoor de sociale mobiliteit en ontwikkeling van de bevolking. In een systeem waar corruptie en nepotisme welig tieren, zetten ongelijke maatschappelijke kansen en grote inkomensverschillen druk op de maatschappelijke stabiliteit.

Los daarvan, inkomensongelijkheid resulteert in meer spaarzin en minder consumptie, wat het omvormen van China’s economie bemoeilijk, ziet Finnt. Wellicht was een vergaande ongelijkheid een noodzakelijke voorwaarde voor de snelle groei van de Chinese economie, maar als China de economie naar meer consumptie-georiënteerd wil omvormen, dan moet ze de groeiende ongelijkheid in eigen land terugdringen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.