Skagen ziet perspectieven EM terugkeren

Het is moeilijk te bepalen wanneer een feestje voorbij is. Nu waren er toch al niet veel feestgangers meer te vinden in de opkomende markten na drie jaar van dalende rendementen. Maar de gasten komen voorzichtig weer terug. Doen ze daar wel goed aan, vraagt Kristoffer Stensrud, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki zich af.

Zorgen opkomende markten dankzij verslechtering BRICs

Kristofferstunsrud
Kristoffer Stensrud

Investeerders keerden de opkomende markten massaal de rug toe op het moment dat de economische vooruitzichten somberder werden en de zorgen toenamen. De BRIC-landen (Brazilië , Rusland , India en China) lagen hieraan ten grondslag. Brazilië kreeg te maken met een politieke crisis en een corruptieschandaal versterkte de economische neergang, die al in gang was gezet. Rusland voelde het effect van de dalende grondstoffenprijzen en is in een recessie.

China kampte met afnemende economische groei en een berg bedrijfsschuld. En India tenslotte worstelde met het doorvoeren van economische hervormingen die nodig zijn om haar volledige potentieel te bereiken. Daarbovenop kwam de onzekerheid rond het rentebeleid van de Fed, die resulteerde in een sterke US dollar en kapitaaluitstroom uit opkomende markten.

Optimisme is weer terug

Financiële markten begonnen 2016 bijzonder slecht, maar hernieuwd optimisme keerde weer snel terug. Stensrud vraagt zich af of dit terecht is. De grootste zorgen raken meer op de achtergrond, maar hebben beleggers niet te maken met een waanbeeld? Ondanks de kleine verbeteringen zijn waarderingen nog altijd op crisisniveau. Dat maakt dat de vooruitzichten voor de opkomende markten nu beter zijn dan lange tijd het geval was.

Maar is er nou echt wat veranderd?

Veel partijen beweren dat de bodem nu wel bereikt is, men wil tenslotte weer wat verdienen. Maar Stensrud vindt het belangrijk dat zaken in het perspectief worden gezien. Zijn de onderliggende uitdagingen waar de opkomende markten voor staan, werkelijk verdwenen, of is de wens de vader van de gedachten? De politieke en economische situatie in Brazilië blijft onzeker, China torst nog altijd een ondraaglijke schuldenberg met zich mee en economische groei is nog niet naar een hoger niveau gebracht, Rusland is nog niet echt vriendelijker voor bedrijven geworden, ondanks een stabiliserende olieprijs en India hikt nog altijd tegen het implementeren van hervormingen aan.

Selecteer op bedrijfsfundamentals

Ook al is de groei in opkomende markten rond de 3-5% en zijn waarderingen erg attractief, het is waarschijnlijk dat de verdere ontwikkelingen in de opkomende markten erg volatiel blijven. Langetermijnbeleggers kunnen hun blootstelling uitbreiden met aantrekkelijke kansen. Maar voor een goed aandelenrendement is het van het grootste belang om de bedrijfsfundamentals te kennen. Stensrud geeft de voorkeur aan zorgvuldige selectie van bedrijven die focussen op het kapitaalrendement. In dat geval maakt het niet eens uit of het feestje over is, of net begint.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.