VK: verhoogde inflatieverwachting sinds Brexit

Ben Lord, fund manager of the M&G Index Linked Bond Fund

In het Verenigd Koninkrijk kan de daling van het pond met 9% sinds de Brexit-stemming op korte termijn leiden tot een stijging van de inflatie met 2%. Over een periode van bijna 12 maanden is het pond met 16% in waarde gezakt. Het zal niet lang duren voor het effect op de inflatie zichtbaar wordt (rekening houdend met een uitgesteld effect op 12 à 24 maanden). In het VK zou de inflatie met 3% à 5% kunnen stijgen.

Maar er kan ook een neerwaartse druk komen op de inflatie in het VK.

  • De Britse index van de kleinhandelsprijzen bevat 15% à 20% residentieel vastgoed onder de vorm woningprijzen en hypothecaire leningen. De intrestvoeten van hypothecaire leningen lopen momenteel minder risico op een stijging na het referendum en ze zouden quasi zeker eerder dalen. De woningprijzen schijnen ook eerder te dalen, waardoor de index van de kleinhandelsprijzen zal dalen. Nog belangrijker : de index van consumptieprijzen bevat deze componenten niet en dus zal deze index steeds meer de index van de kleinhandelsprijzen benaderen.

  • We naderen het punt waarop de evolutie van de olieprijzen een negatief effect op de inflatie zal hebben. Tussen januari en april 2016 bleef de prijs van het zwarte goud onder de 40 dollar per vat steken; vanaf het eerste trimester van 2017 moet de olieprijs een sterke positieve bijdrage voor de inflatie leveren, op voorwaarde dat de grondstoffenprijzen niet lager zakken dan het huidige niveau.

  • Het bijna recordtekort op de Britse handelsbalans zou bijkomend de al fragiele koers van het pond kunnen drukken. Deze factoren zouden een grotere impact op deflatie kunnen hebben dan een daling van de rentevoeten of de woningprijzen.