Schroders: volop beleggingkansen in Europa in 2017

Rorybateman
Rory Bateman
Volgens Rory Bateman - hoofd Europese aandelen bij Schroders - belooft 2017 het beste jaar qua bedrijfswinsten te worden in vijf jaar tijd. Wel staan er nationale verkiezingen in verschillende landen in Europa op de agenda die voor verrassingen kunnen zorgen. Maar beleggers kunnen juist kansen benutten in de volatiliteit die daarmee gepaard gaat, meent Bateman. Philippe Lespinard - Hoofd Fixed Income - ziet de populistische agenda steeds meer mainstream worden. Dat brengt met zich mee dat overheidsinvesteringen de economische groei kan aanjagen. Monetaire stimulering heeft immers aan effect ingeboet.

Brexit, puur Brits!

Brexit is een fenomeen dat beperkt blijft tot Groot-Brittannië. De trage economische groei in Europa zet door en een Brexit kan dat niet ontregelen. Er liggen nog genoeg kansen bij pan-Europese aandelen, meent Bateman. Andrew Lynch - fondsbeheerder Europese aandelen - ziet kansen in Ierse en Italiaanse smallcaps. In Ierland zorgt de snelle economische groei voor rugwind. Daarnaast heeft de (nasleep van) de crisis voor een natuurlijke selectie gezorgd. De bedrijven in Ierland, Spanje en Italië, waar de impact van de crisis fors was, die de crisis hebben overleefd dankzij goed bestuur en kostenbeheersing staan er nu goed voor om te profiteren van het herstel.

Let op het Italiaanse referendum

Wel kan het Italiaanse referendum aanstaande zondag over de constitutionele hervorming nog behoorlijk wat roet in het eten gooien. Het referendum dreigt uit te lopen op een stemming over premier Renzi. Zijn eventuele aftreden, wat hij heeft toegezegd te zullen doen indien de uitslag van het referendum niet positief is voor hem, brengt nieuwe politieke risico’s met zich mee en kan de noodzakelijke structurele economische hervormingen op de lange baan schuiven. Maar, merkt Bateman op, de Italiaanse bankencrisis vormt een groter risico en zolang de slechte leningen niet zijn opgelost voelt hij zich niet comfortabel bij Italiaanse banken.

Institutionele beleggers vrezen geen bearmarkt in obligaties

Sinds de Brexit lopen de obligatierentes op. Lespinard meent dat de 30 jaar durende obligatiebullmarkt weleens ten einde kan lopen. Meer stimuleringsbeleid van de overheid en aanhoudend economisch herstel zal tot een hogere rente en steilere rentecurve leiden. Volgens Lespinard zullen beleggers dan de voorkeur geven aan kortlopend schuldpapier of high yield obligaties boven investment grade. Ook converteerbare obligaties zijn interessant vanwege hun doorgaans korte looptijd en blootstelling aan aandelen.

Risico’s: Washington en Frankfurt

Potentiële risico’s zien de specialisten van Schroders in een trend die zich wegbeweegt van de Washington Consensus, die pleit voor vrijhandel en onafhankelijke centrale banken. Dat werkte goed om de armoede wereldwijd te bestrijden, maar creëerde anderzijds lokale ongelijkheid. De demografische ontwikkeling in Europa vormt een andere uitdaging, hoewel er ook bedrijven zijn die daarvan kunnen profiteren.

Volgens Lespinard zal de ECB voorjaar 2017 beginnen met het afbouwen van het aankoopprogramma. Dit komt enerzijds omdat er binnenkort geen obligaties meer te koop zijn voor de ECB, anderzijds wegens de negatieve neveneffecten van het programma. De afbouw kan gepaard gaan met scherpe marktbewegingen en misallocatie van kapitaal. Lespinard verwacht vooral volatiliteit bij investment grade schuldpapier, maar dat biedt ook aantrekkelijke kansen.

Waar liggen de beste beleggingskansen in 2017?

Lynch reikt twee sectoren met positieve vooruitzichten aan: duurzame energie en e-commerce. Trump is weinig gecharmeerd van duurzame energie, maar het is een structurele trend die doorzet, ongeacht wat de bewoner van het Witte Huis ervan vindt. Bovendien, als de efficiency van duurzame energie toeneemt, vervalt de behoefte aan subsidie.

Op het gebied van e-commerce is er nog een lange weg te gaan. De sector is nog lang niet uit-ontwikkeld. Toeleverende bedrijven die de technologie, logistiek of verpakking verzorgen zijn interessant. De e-commerce in luxegoederen is nog tamelijk onderontwikkeld.

Daarnaast wijst Bateman op de nog relatief aantrekkelijke waarderingen in Europa. Die liggen lager dan in de VS en de bedrijfswinsten liggen ook nog onder hun piekniveau. De markt vertoont tekenen van rotatie, van defensieve richting meer cyclische aandelen. Dat is ook een trend die in 2017 kan aanhouden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.