Kredietverlening aan Chinese privésector bereikt historisch crisisniveau

Anthony Doyle, Investment Director, M&G Investments

Anthonydoyle
Anthony Doyle

Krediet is de olie die de motor van een economie smeert. Als de kredietverlening niet groeit, dan betekent dit dat gezinnen en bedrijven niet genoeg vertrouwen in de toekomst meer hebben om te lenen en investeren. Als de kredietverlening te snel groeit, dan kan dit tot financiële en economische instabiliteit leiden – bankencrisissen worden meestal voorafgegaan door een grote en snelle opbouw van krediet in de privésector.

De Chinese en Australische schuldratio’s benaderen het piekniveau van Japan (221%) in de jaren ‘90 en Spanje (218%) in 2010. Het is interessant om weten dat de schuldratio t.o.v. het bbp van de Chinese gezinnen, dat in deze cijfers vervat zit, 42% bedraagt. Dat is veel lager dan de 123 % van Australië.

Het is niet verwonderlijk dat de schuldgroei na de financiële crisis versneld is, gezien de lage rendementen en omdat de centrale banken massa’s geld in de wereldwijde economie pompen. Het probleem is dat de financiële cyclus op gelijk welk moment kan pieken : op een bepaald punt kunnen gezinnen en bedrijven tot het besluit komen dat hun inkomen niet volstaat om de schuldverplichtingen na te komen. Als gevolg daarvan zullen niet-financiële bedrijven in een cyclus van schuldafbouw komen, wat eerder gebeurde in Japan, Spanje en de VS.

De jongste maanden hadden de beleggers vooral oog voor de reflatiehandel, die tot hogere obligatierendementen en aandelenkoersen leidde. Maar velen keken niet naar de hoge en stijgende schuldratio’s in een aantal van de grootste economieën ter wereld. We zitten nu al negen jaar ver in de groeicyclus van de wereldwijde economie en de ontwikkelde economieën worden nog altijd gekenmerkt door ultra lage rentes opgelegd door de centrale banken. Men kan zich afvragen of de volgende wereldwijde recessie niet langer zou kunnen duren dan de ervaring van 2008-2009.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.