AllianzGI’s Franck Dixmier: De Fed zit in een lastig parket

Franckdixmier
Franck Dixmier

Deze week zal de Amerikaanse centrale bank de rente nog niet aanpassen. Maar ze kan de rente de komende twee jaar wel sneller verhogen dan de markten verwachten. De Fed moet daarom haar intenties verduidelijken zodat de markten zich rustig kunnen aanpassen. Trump staat immers klaar om zijn stimuleringsplan te lanceren. Dit stelt Franck Dixmier, Global Head of Fixed Income bij Allianz Global Investors (AllianzGI) aan de vooravond van de eerste bijeenkomst in 2017 van het Federal Open Market Committee.

“Het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) verandert deze week niet. Janet Yellen stelde recent dat de loontrend niet noopt tot actie van de Fed die trouwens ook meer wil weten van de stimuleringsplannen van president Trump voordat ze overweegt het monetaire beleid aan te passen.

Wij verwachten wel meer duidelijkheid in de verklaring bij het rentebesluit. Van bijzonder belang is het verschil tussen de "dot plot" van de Fed en de verwachtingen in de markt. De stippen (dots) geven een consensusverwachting van het FOMC voor drie renteverhogingen dit jaar en nog eens drie in 2018. De markt verwacht echter slechts vier renteverhogingen in de komende twee jaar - een significant verschil.

Deze kloof tussen de verwachtingen van de markt en het waarschijnlijke tempo van de rentestappen maakt duidelijk dat de Amerikaanse markt fragiel is, zeker gezien de grote druk vanuit de arbeidsmarkt. De Fed heeft er zelf alle belang bij om preciezer te zijn over het toekomstige tempo van renteverhogingen zodat markten zich beter aanpassen, zeker ook omdat financiële stabiliteit centraal staat bij de besluitvorming van de Fed.

De regering Trump zal de Amerikaanse begroting meer oprekken dan verwacht. En dat in een economie die al een volledige werkgelegenheid kent. De inflatie, met name gedreven door stijgende lonen, zal toenemen. Wij zijn ervan overtuigd dat de Fed op zijn minst moet handelen in overeenstemming met de eigen ‘dot-plot’ voor rentestappen. En bij verrassingen denken we dat de kans groter is dat er meer rentestappen volgen – niet minder.

Aangezien geloofwaardigheid heel belangrijk is voor de Fed moet de markt ervan overtuigd worden dat de centrale bank er vrijwillig voor kiest om achter de curve aan te lopen en dat ze de inflatie laat stijgen voordat er actie wordt ondernomen. De markt weet dat de Fed klaarstaat met maatrgelen om de economie van de VS te laten afkoelen, en dat op moment dat president Trump maatregelen promoot die de economische groei aanjagen. De Fed komt hierdoor in een zeer lastig parket.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.