Niet alle dividenden zijn gelijk in een klimaat van stijgende rentes

Auteur: Nicolas Simar, Head of Equity Value bij NN Investment Partners.

Nicolassimar
Nicolas Simar

In de loop van 2016 nam de risicobereidheid bij beleggers toe dankzij een verbetering in de mondiale groei en een sterk herstel van de olieprijs. De laatste maanden van het jaar werden gekenmerkt door hoop op een reactivering van de wereldeconomie. Het vooruitzicht van een beter evenwicht tussen het monetaire en budgettaire beleid leidde tot hogere obligatierentes en grondstoffenprijzen en een stijging van de inflatieverwachtingen.

Omdat de inflatieverwachtingen afgelopen zomer aantrokken en deze na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump verder toenamen, zagen we de eerste ‘kleine rotatie’ van obligaties naar aandelen en binnen aandelen een rotatie van defensieve en rentegevoelige sectoren naar cyclische sectoren. Voor de High Dividend -strategieën was dit erg gunstig. De meeste strategieën lieten hun beste (relatieve) performance in jaren zien.

We denken dat waardeaandelen ook in 2017 een outperformance kunnen laten zien. De belangrijkste factor zal de reactivering van de economie (‘reflation’) zijn, gedreven door een evenwichtiger beleid, hogere obligatierentes, steilere rentecurves, aantrekkende winsten en een stijging van de prijzen van olie en cyclische grondstoffen.

Wat betreft stijl lijkt er een kentering op de markt plaats te vinden. Na jaren van underperformance liet de waardestijl wereldwijd een opmars zien, terwijl de veilige, stabiele defensieve kwaliteitsaandelen in de tweede helft van 2016 onderuit gingen. In voorgaande jaren hadden de ongewoon lage obligatierentes de interesse in en waarderingen van aandelen met obligatie-achtige kenmerken en die met een lage volatiliteit enorm opgestuwd. Cyclische en financiële aandelen werden juist steeds goedkoper.

Deze rotatie biedt uitstekende mogelijkheden voor onze op waarde gerichte dividendstrategie. In het traditionele dividendsegment lijken de behoorlijke waarderingen van populaire defensieve aandelen met een lage volatiliteit, zoals vastgoed, gereguleerde nutsbedrijven en dagelijkse consumentengoederen, gevoelig voor hogere obligatierentes. Steilere rentecurves zouden juist gunstig zijn voor onze huidige positionering met een voorkeur voor cyclische aandelen zoals banken, verzekeraars en energiebedrijven. We zien kansen in sectoren die winstgroei kunnen combineren met bescherming tegen inflatiedruk. We hebben met name een voorkeur voor banken, omdat zij een aantrekkelijk rendement combineren met een lage payout ratio en een positief winstmomentum.

De rotatie ten gunste van de waardestijl is slechts enkele maanden gaande. Deze beleggingsstijl heeft een aantal jaar lang een underperformance laten zien en de spreads van waardeaandelen zijn nog hoog. Er is dus nog ruimte voor meer, al zal de volgende fase genuanceerder verlopen. De onderliggende winstverbetering zal een sleutelrol spelen. De combinatie van dividendrendement en dividendgroei is de enige manier om in dit klimaat van ‘reflation’ te overleven. Wij zijn ervan overtuigd dat onze portefeuilles hier goed voor gepositioneerd zijn.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.