BNY Newton: China neemt met horten en stoten de leidende positie over van de VS

Paulbrain
Paul Brain

Nu China de koppositie van de Verenigde Staten op economisch terrein nadert, ziet Paul Brain, fondsbeheerder bij Newton - een boutique van BNY Mellon, parallellen met de verschuiving van de macht van het VK naar de VS tijdens het interbellum. Vaak is het nieuwe machtsblok in aanvang wel bereid de economische rol te vervullen, maar terughoudend om ook politiek de koppositie over te nemen.

In 1914 was het VK op het hoogtepunt van zijn economische en politieke macht. Na de Eerste Wereldoorlog had het VK een enorme schuld opgebouwd, was de bevolking gedecimeerd en was de interne onenigheid enorm. Een paar jaar later zou het Britse Rijk afbrokkelen. Tijdens de roaring twenties werd in de VS economisch hoogtij gevierd, maar voor het VK was het een periode van depressie, deflatie en verlies aan economische dominantie. In de VS bloeide de economie op door massaproductie, groeiende efficiency en in toenemende mate een krediet zeepbel, die later zou bijdragen aan de beurscrash van 1929 en de Grote Depressie die daarop volgde.

Op het internationale politieke toneel verschoof de VS vanuit haar zelfgekozen isolationistische positie sinds het begin van de 19e eeuw naar wereldleider tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen van twee wereldoorlogen voor de Europese economie maakten dat de VS daarna de economische supermacht werd. De uitgestelde vraag van de consument, technologische voorsprong en goed functionerende infrastructuur die na de Grote Depressie was opgebouwd zorgde ervoor dat het Amerikaanse BBP veel sneller groeide dan het BBP van het VK.

Kredietbubbel China vergelijkbaar met 1929?

Het is duidelijk dat voor de financiële markten, de Verenigde Staten nog altijd de dominante speler is, zoals de gebeurtenissen van 2008 aangeven. En de zeepbel in Chinese aandelen in de twaalf maanden tot medio 2015 en de daaropvolgende instorting in de negen maanden daarna, had weinig invloed op de andere markten.

Echter, de transformatie van kleine naar grote speler gaat altijd gepaard met horten en stoten en vereist grote hoeveelheden kapitaal (en dus lenen). Een credit blow-up zoals nu in China doet zich zo nu en dan voor. Als de zeepbel barst en de nieuwe speler herstelt, terwijl de rest moeite heeft om uit het dal te klimmen, heeft het de status van 'top-dog' bereikt. De crash van de Amerikaanse aandelenmarkt in 1929 bijvoorbeeld, stortte de wereldeconomie in een afgrond waar het pas na decennia uit kwam kruipen, maar het was de VS die uiteindelijk op de toppositie uitkwam.

Een beurskrach als die van 1929 lijkt niet aanstaande, maar wie naar de groeiende kredietbubbel in China kijkt, zal er niet gerust op zijn. Het barsten van die zeepbel kan wereldwijd voor significante problemen zorgen, met name door het gebrek aan instrumenten bij centrale banken om de problemen te bestrijden.

Spannende tijden

2016 was het jaar van de politieke schokgolven, met een Brexit, Trump en het Italiaanse referendum. Voor 2017 staat er ook genoeg op de agenda, met verkiezingen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. In de VS komt er een ander begrotingsbeleid en een handelsoorlog is niet uitgesloten. Dat zal grote gevolgen hebben voor landen die hun economisch model geschoeid hebben op de handel met het westen. China lijkt hier het grootste slachtoffer van te worden. De tijd zal het leren of we op net zo’n transitiepunt staan als tijdens het interbellum.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.