BNY ziet mondiale kansen in vastrentend

Paulbrain
Paul Brain

Ondanks de hoge mate van onzekerheid in de markten voor vastrentende waarden, denkt Paul Brain, fondsbeheerder van het BNY Mellon Global Dynamic Bond Fund bij Newton, een boutique van BNY Mellon, niet dat de 30-jaar durende bullmarkt in obligaties abrupt zal eindigen. Hij blijft optimistisch over 2017. Juist de divergentie in de mondiale markten biedt kansen voor fixed income-beleggers.

Dip is nog geen bear

Mondiaal gezien is er sprake van een onzekere periode op de markten voor vastrentende waarden, die beleggers de laatste acht, negen jaar niet meer ervaren hebben. Volgens Brain hebben obligatiemarkten weliswaar met een dip te maken, maar het is anders dan de bearmarkt die aan de huidige langdurige bullmarkt vooraf ging.

Brain verwacht niet dat de obligatierente of de inflatie exponentieel gaat stijgen, ondanks dat beide op de korte termijn wel hoger zullen koersen. De positieve kant van de verschillende snelheden waarop economieën zich ontwikkelen, is dat er forse divergentie is in de rendementen op staatsobligaties en de creditmarkten. Daar liggen volgens Brain kansen voor beleggers.

Fixed income-beleggers worden geraakt door onzekerheid rond het beëindigen van QE en politieke gebeurtenissen die zich in 2016 hebben voorgedaan, zoals Brexit en de verkiezing van Trump, en de politieke gebeurtenissen die nog op de agenda staan. QE is volgens Brain een tweesnijdend zwaard, enerzijds ondersteunt het de obligatiemarkten, anderzijds jaagt het de schuldniveaus op en bevordert het de welvaartsongelijkheid met de opkomst van het politiek populisme tot gevolg.

De volgende fase van economische zwakte zal leiden tot een verhoging van de overheidsbestedingen, zo verwacht Brain. Daardoor zullen de tekorten nog verder oplopen, wat beleggers op de langere termijn zorgen baart.