Optimix blijft enthousiast over India ondanks Modi’s ‘verrassende' demonetisatie

Voor beleggers zijn de langetermijnvooruitzichten voor India zeer gunstig. Niet alleen is India hard op weg het land met de grootste bevolking ter wereld te worden, maar ook zal de Indiase economie hard groeien door het hervormingsbeleid van de regering van premier Narendra Modi, gunstige demografische ontwikkelingen en de opkomst van de middenklasse. Er waren recent echter wel wat plooien glad te strijken, toen eind vorig jaar zorgen ontstonden over de gevolgen van de verrassende demonetisatie van de regering. In hun nieuwste strategiebrief gaan vermogensbeheerders Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling van Optimix in op deze maatregel, beschouwen zij de actuele ontwikkelingen in India en geven zij aan hoe zij tegen de beleggingen van Optimix in India aankijken.

Demonetisatie

Precies op 8 november 2016, de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, verklaarde de Indiase regering de twee grootste bankbiljetten, die van 500 en 1000 roepie, (respectievelijk circa €6,75 en €13,50) ongeldig. Hiermee werd 86% van alle cash in omloop per direct onbruikbaar als wettig betaalmiddel. De motivatie voor deze demonetisatie was het aanpakken van het zwarte geldcircuit en de daarmee gepaard gaande corruptie, alsook de wens om het monetaire betaalsysteem te moderniseren door het bankieren te digitaliseren.

De maatregel heeft vooral rijke Indiërs getroffen die veel cash in huis hebben om belastingverplichtingen te ontwijken. Vaak wordt dit geld ook aangewend om politici en autoriteiten om te kopen. Ineens zagen zij zich gedwongen hun geld naar de bank te brengen. Wie meer dan 250.000 roepies inleverde, kon een inspectie tegemoet zien van de belastingdienst. Dit heeft gezorgd voor een enorme aanwas van deposito’s met als gevolg een forse stijging van de belastinggrondslag en stijgende belastingopbrengsten op termijn. Deze opbrengsten kunnen weer worden aangewend voor extra overheidsinvesteringen.

Valutahervormingen als deze komen normaliter alleen voor in tijden van macro-economische crises. Het verrassingseffect was dan ook groot. Helaas verliep de uitgifte van de nieuwe biljetten met lagere coupures stroef, waardoor er pas in mei dit jaar weer aan de volledige economische kasgeldbehoefte kan worden voldaan. Een tekort aan bankbiljetten zorgt dan ook voor zand in de economische motor. Dit laat onverlet dat deze tijdelijke stap terug een sprong voorwaarts mogelijk maakt op de lange termijn.

Overheidsbeleid belangrijke reden om structureel positief te zijn Met stimulerende overheidsuitgaven in de infrastructuur en door toenemende consumptie, groeit India gestaag verder. Infrastructurele uitgaven, met nadruk op wegen en spoorlijnen, stijgen ook dit jaar weer met 11% naar € 35 miljard. De afgelopen twee begrotingsjaren stegen deze uitgaven ook al jaarlijks met 20%. Het aanjagen van investeringen in de infrastructuur en het stimuleren van de consumptie gebeurt tegen een achtergrond van begrotingsdiscipline.

Het begrotingstekort daalt ook dit jaar verder naar 3,2% van het BBP (na 3,9% en 3,5% in de voorgaande twee jaren). In deze cijfers zijn de verwachte meeropbrengsten uit Modi’s bankbiljetten-actie nog niet meegenomen. Het zou de vermogensbeheerders van Optimix niet verbazen als deze extra opbrengsten in de buurt komen van € 5 miljard.

Over de afgelopen 16 maanden groeiden de bedrijfswinsten in India met ongeveer 11%, hetgeen beduidend beter was dan de winstontwikkeling in opkomende markten als geheel, deze krompen over dezelfde periode met 10%. Na een moeizaam laatste kwartaal in 2016 waarin de geldzuivering voor veel onzekerheid heeft gezorgd, is de start van het nieuwe jaar voorspoedig geweest. Het lijkt erop dat de markt in toenemende mate het potentieel van India op de langere termijn onderkent en het kortetermijneffect van de ‘demonetisatie’ weegt voor wat het is, een vooral vluchtig effect. Optimix blijft enthousiast over India

Sinds eind 2015 belegt Optimix direct, en indirect via haar fondsen, in India met de Ishares tracker MSCI India ETF . Optimix heeft vertrouwen in het groeipotentieel van de Indiase economie op de lange termijn door de gezonde leeftijdsopbouw van de bevolking en een sterk groeiende middenklasse. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door een daadkrachtige en hervormingsgezinde regering en een competente centrale bank. De vermogensbeheerders van Optimix verwachten dan ook dat de blootstelling van Optimix aan India een goede extra bijdrage zal leveren.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.