Er worden minder risico's genomen: 'unieke kredietcyclus' sleept langer aan

Michael C. Buchanan, Deputy Chief Investment Officer, Western Asset Management (filiaal van Legg Mason )

Leggmasonmichaelbuchanan
Michael Buchanan

We zitten midden in een unieke kredietcyclus. Er zijn krachten aan het werk die we nooit eerder hebben gezien en die er volgens ons voor zullen zorgen dat de cyclus langer duurt dan we ooit hebben meegemaakt. Deze cyclus is uniek en wel om deze drie hoofdredenen.

1. Regulering

Toen de regelgevende instanties aan het begin van de financiële crisis te vrijgevig waren, vermoedden we al dat dit tij vroeg of laat zou keren in de vorm van erg strenge maatregelen in het voordeel van de obligatiehouders. We zien dat de kapitalisatie van banken in zowel de VS als Europa met sprongen tegelijk vooruitgaat, het gevolg van strengere regels voor de aandelenkapitaalmarkt.

De VS pakte dit aan op een andere manier dan de Europese banken. De VS voerde op een vroeger tijdstip betekenisvolle heffingen in, zoals blijkt uit de daling in het kapitaal van 2007 tot 2008. De Europese banken gingen in stappen te werk. Maar het resultaat was hetzelfde: ijzersterke kapitaalratio's en een resoluut verbeterde balans. Bijna al deze grootbanken hebben nu historisch hoge kapitaalratio's. De financiële sector vormt een groot deel van de investeringsmarkt, dus stelde het feit dat een regelgevende instantie fundamentele verbeteringen afdwong ons wel gerust. Niet alleen wat onze blootstelling aan de financiële sector betreft, maar ook aan bedrijfsobligaties in het algemeen. Dankzij de regelgeving die leveraged buyouts (LBO's) door investeringsbanken aan banden legt, is het risico op een sterke stijging in faillissementen in de nabije toekomst afgenomen.

2. Hulp van centrale banken

Het gebeurde overal ter wereld en het was ongezien. De centrale banken hebben er met hun maatregelen mee voor gezorgd dat het voordelige kredietklimaat aanhield. Zo hielden ze de liquiditeitsniveaus hoger dan ooit. De balans van de BOJ, ECB, Fed en BOC is sinds 2010 met meer dan 10 triljoen USD gegroeid. Geen van deze centrale banken heeft een teken gegeven dat ze hun balans in de nabije toekomst zullen samenvoegen. Ze blijven betrokken en concentreren zich op de liquiditeit.

3. Bedrijven nemen minder buitensporige risico's

Voor bedrijven was 2007-2008 een extreme periode zoals we die nog nooit hadden meegemaakt. Bedrijven zagen hun concurrenten, leveranciers en klanten failliet gaan omdat ze hun balans niet meer onder controle hadden. Het zal nu langer duren voor CFO's, CEO's en penningmeesters weer risico's gaan nemen die uiteindelijk leiden tot een verandering in de bedrijfsresultaten.

Bedrijven willen hun balans meestal conservatief blijven beheren. Op de investeringsmarkt is een toename van de speculatie vooral te danken aan twee factoren. Een van de twee heeft ermee te maken dat kwaliteitsbedrijven 'like for like'-overnames aangaan. Deze overnames hebben over het algemeen vrij voorspelbare en betrouwbare schuldaanzuiveringseigenschappen op wat langere termijn. Kwaliteitsbedrijven die zo goed als geen schulden hebben, kozen ervoor om de lage rentetarieven te benutten en wat schulden aan te gaan. Deze bedrijven blijven erg kwaliteitsvol en defensief.

Op de hoogrentende markt resulteerden de zwakke grondstofprijzen in een grote druk op de energie-, metaal- en mijnsectoren. In deze sectoren waren er in 2016 heel wat faillissementen. Maar nu de grondstofprijzen zich herstellen en de zwakkere, kwetsbare bedrijven al failliet zijn, daalt het aantal faillissementen bij de overblijvers snel. De overige hoogrentende sectoren hebben geen veranderingen qua speculatie gevoeld in de voorbije vijf jaar en er zijn historisch weinig faillissementen.

Onwaarschijnlijk dat Fed een duidelijk agressiever standpunt inneemt

De rentestijging die de Fed op 15 maart aankondigde, kwam niet als een verrassing. Wat ons meer interesseerde, waren de redenen erachter. Wat er zo drastisch veranderd is? De financiële omstandigheden. Ze zijn verbeterd - dat is te zien aan de aandelenprijzen, de marktspreiding in het algemeen en de koers van de Amerikaanse dollar. Het geeft de Fed een beetje meer perspectief en volgens ons komt er verder geen radicaal ander nieuws aan.

We verwachten niet dat de huidige posities veel zullen veranderen. We denken wel dat de Fed rekening houdt met enkele initiatieven en beleidslijnen in het voordeel van bedrijven waar de regering Trump het over heeft. Maar de Fed heeft steeds duidelijk aangegeven dat ze zich wil baseren op de echte gegevens. Tot ze een duidelijker beeld heeft, is het dus onwaarschijnlijk dat de Fed een duidelijk agressiever standpunt inneemt. Drie rentestijgingen dit jaar (2017) lijkt redelijk. Daar houdt de markt gewoonlijk rekening mee.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.