Johan Vande Lanotte ziet oplossingen voor Belgisch energieprobleem

De problemen met de reactoren van de kerncentrales in Doel en Tihange mogen niet tot een paniekstemming leiden. Dat heeft Johan Vande Lanotte, federaal minister van energie, in het radioprogramma De Ochtend (VRT) gezegd. Er zijn volgens de minister immers oplossingen voorhanden om een blackout te voorkomen.

Door twee defecte reactoren in Doel en Tihange en een verdacht incident in een tweede reactor in Doel heeft de Belgische kernenergie een groot gedeelte van zijn capaciteit verloren. Daardoor zou tijdens koude winterperiodes de bevoorrading in het gedrang kunnen komen. Johan Vande Lanotte wijst er echter op dat tot nu toe in België een maximaal piekverbruik van 14.000 megawatt werd geregistreerd.

Met de huidige capaciteit zou er een tekort zijn van 1.000 megawatt. De minister wijst er echter op dat relatief gemakkelijk gebruik zou kunnen worden gemaakt van de gascentrale in het Nederlandse Maasbracht, drie kilometer van de Belgische grens, die op dit ogenblik is stilgelegd. Daarnaast zouden ook een aantal noodgeneratoren kunnen worden ingeschakeld.

Bron: Express.be