Toegang tot Chinese markten verder beperkt

Vandaag is een artikel in het FT verschenen over de Renminbi Qualified Institutional Investor Quota (RQFII) quota-allocatie. In het kort geeft de Chinese overheid RQFII quota uit aan partijen, op basis waarvan in de fysieke Chinese aandelen belegd mag worden. Klikt u hier voor het artikel bij FT.

Voor de eerste producten die op de markt verschenen is die quota-allocatie inmiddels gevuld en vanuit Hong Kong (waar deze producten beheerd worden) is het dit jaar niet meer mogelijk om meer quota aan te vragen. Als voorbeeld wordt in het artikel over de db-x producten gesproken. Als een ETF dicht gaat voor nieuwe beleggers, betekent dit waarschijnlijk dat het tegen een premie gaat handelen op de beurs.

ETF Securities heeft oorspronkelijk $350m aan quota voor haar fysieke ETFS-E Fund MSCI China A GO UCITS ETF toegekend gekregen, maar de methodologie is onlangs veranderd. De quota wordt nu niet meer per product toegekend, maar aan de quota-houder. De partner van ETF Securities, E Fund Management, is een van de grootste RQFII quota-houders. Met $35m aan beheerd vermogen in de fysieke China A UCITS ETF van ETF Securities is nog aanzienlijke ruimte voordat de quota allocatie wordt bereikt. Het product van ETF Securities zal dan ook dicht bij de intrinsieke waarde van de onderliggende markt blijven handelen.

Gezien het verder opengaan van de Chinese markt, zoals door de HK-Shanghai Stock Connect Group , en de korting ten opzichte van de in Hong Kong genoteerde H-Shares is er op dit moment veel interesse naar lokale Chinese aandelen (A-Shares).

De samenwerking met E Fund biedt het voordeel dat ETF Securities gebruik kan maken van de quota-allocatie die E Fund voor verschillende producten heeft ontvangen. Daarnaast betekent het ook dat de toegekende quota zo efficient mogelijk gebruikt wordt, zodat volgend kalenderjaar opnieuw voldoende quota beschikbaar wordt gesteld.