Grotere afzet op groeimarkten kan daling Vlaamse export niet vermijden

De Vlaamse export heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 147,01 miljard euro. Dat betekent een daling met 0,18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de krant De Tijd gemeld op basis van cijfers van Geert Bourgeois, Vlaams minister van buitenlands beleid.

De terugval is grotendeels te wijten aan de dalende export van minerale grondstoffen, aardolie en distillatieproducten, waar een achteruitgang met 12,52 procent diende te worden opgetekend. De export naar de grote groeimarkten kende weliswaar een stijging met 0,5 procent.

Daardoor hebben Brazilië, Rusland, India en China inmiddels een aandeel van 8,08 procent in de Vlaamse export. De buurlanden blijven de belangrijkste afzetmarkt, maar hun aandeel neemt verder af.

Ook tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar werd een exportdaling geregistreerd, maar dat verlies kon tijdens de tweede jaarhelft worden gecompenseerd. Uiteindelijk zou de Vlaamse export vorig jaar tot een recordniveau stijgen.

Bron: Express.be