Cash is niet langer 'king'

Het belang van cash in het wereldwijde betaalverkeer kalft verder af. Het fenomeen moet niet alleen worden toegeschreven aan het toenemend gebruik van kredietkaarten en aanverwante producten, maar ook aan de ontwikkeling van de mobiele technologieën. Dat blijkt uit een rapport van consulent Cap Gemini en de Britse financiële groep Royal Bank of Scotland. Het voorbije jaar werden wereldwijd 365,5 miljard elektronische betalingen uitgevoerd, tegenover bijna 270 miljard transacties vijf jaar geleden. Tegenover het jaar voordien werd een toename met 9,4 procent opgetekend. In ontwikkelingslanden werd echter een stijging met 20 procent genoteerd, tegenover een toename van 5,6 procent in de ontwikkelde markten.

Er wordt aan toegevoegd dat een aantal ontwikkelingslanden kan profiteren van een snelle introductie van nieuwe betaaltechnologieën, zoals mogelijkheden die door de ontwikkelingen van mobiele platformen worden geboden. Door de introductie van goedkope smartphones zal die trend zich volgens het rapport in de toekomst nog sterker doorzetten. Opgemerkt wordt dat mobiele betalingen volgend jaar een groei met 60,8 procent zullen kennen, terwijl de traditionele elektronische betalingen met 15,9 procent zouden terugvallen. “In vele markten verschuift het betaalverkeer immers steeds meer van desktops en laptops naar mobiele platformen,” aldus het rapport.

Op dit ogenblik is Finland wereldwijd met gemiddeld 448 transacties per hoofd van de bevolking marktleider in elektronische betalingen, gevolgd door de Verenigde Staten en Nederland. Volgens William Higgins, managing director betalingen bij Royal Bank of Scotland, kan China echter over vijf jaar de grootste markt voor elektronische betalingen ter wereld worden.

“Vele ontwikkelingslanden werken aan initiatieven om alternatieven voor cash betalingen te stimuleren,” aldus het rapport. “Tegelijkertijd kan een trend worden vastgesteld om de zwaar gereguleerde bankomgeving te ontwijken.” De ontwikkelingslanden namen het voorbije jaar de helft van de groei in elektronische betalingen voor hun rekening.

Er wordt ook opgemerkt dat volgend jaar 7 miljard transacties buiten het traditionele banksysteem zullen kunnen worden geregistreerd, tegenover 1,1 miljard betalingen twee jaar geleden. Banken nemen nog wel de meerderheid van de transacties voor hun rekening, maar worden in de mobiele sector steeds meer met de concurrentie van andere partijen geconfronteerd.

Daarbij wordt onder meer gewezen op de activiteiten van een bedrijf zoals PayPal, dat het voorbije jaar voor 27 miljard dollar mobiele betalingen heeft verwerkt.

Bron: Express.be