Dollar sterk van invloed op rendementen EM leningen

Kijkende naar de rendementen van de leningen in de EM (emerging markets) landen dan zien we een zeer forse invloed van de dollar. Waar vorig jaar nog veel leningen in dollar fors negatieve resultaten behaalden noteren dit jaar, vooral door de hard gestegen dollar, veel EM dollarleningen gemiddeld 7 procent in de plus.

Jeffkalinowski
Jeff Kalinowski, portefeuillemanager T. Rowe Price

Jeff Kalinowski, portefeuillemanager bij het Amerikaanse T. Rowe Price , duidt op roerige tijden in de meeste EM-landen. Bij veel EM-landen is er volgens hem nog sprake van lage groei, hoge schulden, onzekerheden door verkiezingen en druk op lokale munten zo stelt Kalinowski. Zo zijn er dit jaar in de wereld 23 landen die verkiezingen houden/gehouden hebben. Ook dit zorgt voor extra onzekerheden.

EM-markten normaliseren

Op basis van de meest recente IMF lijkt de enorm groeistulp te stabiliseren waardoor ook de rendementen van de meeste EM-landen ook weer enigszins normaliseren. Voor het lopende jaar tot en met 2019 gaat het IMF uit van een gemiddelde risicopremie van 2,4 procent. Ditzelfde zien we ook bij het teruglopen van de meeste begrotingstekorten. Op basis van Factset data zien we dat het verschil tussen de ontwikkelde en de onderontwikkelde landen richting het kleinste verschil sinds 1997 gaat.

De groei wordt vooral door India en Zuid-Afrika gedragen. Brazilië en Turkije kampen beiden nog relatief grotere tekorten.

Kijkende naar welk EM-land van de zogenaamde Fragile Five (Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika, Turkije, India en Indonesië) de beste papieren heeft dan komt Mexico met stip op nummer 1 aldus Kalinlowski. Op alle variabelen (o.a. hervormingen en maatschappelijke structuur) scoort dit land een voldoende.

Volatiele geldstromen van en naar EM

Over de afgelopen 2 jaar zien we vrij forse golfbewegingen qua in- en uitstroom bij de EM fondsen. Van december 2012 tot en met april 2013 was de netto stroom positief voor de EM fondsen. Toen in mei 2013 de FED haar tapering plannen aankondigde stroomde er veel geld uit de EM fondsen. Tot en met april 2014 was er sprake van uitstroom bij EM en tot september is de stroom weer positief geweest.