Nederlandse belegger meer bewust van pensioenproblematiek

De Nederlandse particuliere belegger blijkt zich geen illusies te maken over de hoogte van zijn toekomstig pensioen en is het afgelopen jaar massaal aan het sparen/beleggen geslagen voor (aanvullend) pensioen. Een voldoende oudedagsvoorziening is dit jaar veruit de belangrijkste reden geworden voor beleggers om geld opzij te zetten.

Noodzaak

Michelvermeulenschroders
Michel Vermeulen, Schroders

De bewustwording van de noodzaak om iets te doen aan het pensioen is recentelijk zeer sterk gegroeid, zelfs in vergelijking met begin dit jaar. Op dat moment noemde 51%* pensioenopbouw als een van de drie belangrijkste beleggingsdoelen, terwijl dit nu is opgelopen tot 65%. Minder dan de helft van de beleggers (44%) heeft de overtuiging dat het huidige pensioen voldoende zal zijn en 61% belegt of spaart al extra. Dit blijkt uit de Schroders Beleggingsbarometer een grootschalig onderzoek van fondshuis Schroders (uitgevoerd door TNS NIPO) onder relatief vermogende Nederlandse beleggers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat beleggers op dit moment onzeker zijn over de marktomstandigheden, onder meer door de geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Rusland. Ze weten niet goed in welke beleggingscategorie ze moeten beleggen om nog voldoende rendement te halen. Gevraagd naar de drie categorieën die de komende maanden het beste zullen renderen, kiest maar liefst 36% voor het antwoord dat geen enkele beleggingsmogelijkheid naar verwachting voldoende zal opleveren om hierin te beleggen. Een vergelijkbaar aantal noemt Europese aandelen als veilig alternatief, op ruime afstand gevolgd door Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen. Politieke instabiliteit en uitblijvend economisch herstel vormen de belangrijkste zorgpunten.

Optimisme over aandelen omlaag

Beleggers zijn, zo blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek in het afgelopen jaar sterk teruggekomen naar de aandelenmarkt, maar twijfelen op dit moment of de koersen nog verder kunnen stijgen en aarzelen om nieuw geld te beleggen. Er bestaat op dit moment minder optimisme in de beleggingskansen dan eerder dit jaar: De Schroders Beleggersoptimisme Indicator staat op dit moment op een gematigde 19%, tegenover een veel enthousiastere 61% begin dit jaar**. Voor de meeste Nederlandse beleggers blijken de media (informatie van tv, radio, internet, kranten etc) verreweg de belangrijkste beïnvloeder te zijn van het sentiment (in 48% van de gevallen genoemd). Andere belangrijke invloeden vormen de algemene economische situatie, eerdere beleggingservaringen, het eigen gevoel, instinct en vertrouwen.

Beleggers hebben een uitgesproken voorkeur voor aandelen uit ontwikkelde markten. Dat komt niet alleen tot uitdrukking in de grote posities in West-Europa en Noord-Amerika (resp. 60% en 15% van de aandelenportefeuilles) maar ook in het voornemen om deze weging de komende zes maanden per saldo verder op te hogen. Beleggers zijn van plan om de blootstelling aan alle andere regio’s juist terug te brengen. Beleggingen in opkomende markten hebben nemen op dit moment tussen 1% en 5% van de portefeuille in, afhankelijk van de regio.

Adviezen nodig

Michel Vermeulen, algemeen directeur Schroders Benelux: “Aan de ene kant ben ik blij met de grotere bewustwording rond de pensioenproblematiek. Het heeft even geduurd maar de Nederlandse belegger lijkt nu definitief doordrongen van het feit dat de oudedagsvoorziening meer en meer een individuele verantwoordelijkheid wordt. Wie zich bewust is dat hij zelf zal moeten zorgen voor zijn (aanvullend) pensioen, wordt ertoe aangezet om tot individuele actie te komen. Toch is het van belang dat de belegger ervan doordrongen is dat voor zoiets belangrijks als het pensioen het ‘zelf doen’ niet per se de beste oplossing is. Gedegen maatwerk is van groot belang. Wij blijven erop aandringen dat de belegger professioneel advies zoekt om tot passende oplossingen te komen.”

Vermogen in beleggingsfondsen sterk gegroeid

Onder Nederlandse beleggers wordt beleggen in beleggingsfondsen in toenemende mate populair. Van het geld dat Nederlanders hebben om te beleggen, is 29,4% belegd in beleggingsfondsen. Dit is een sterke toename ten opzichte van vorig jaar, toen dat percentage uitkwam op 26,5%. Het gedeelte van het vermogen dat op spaarrekeningen staat, is dit jaar gedaald van 44% naar 34%.

Aandelenfondsen blijven het meest populair onder die beleggers, terwijl multi-assetfondsen bij een kwart van de fondsbeleggers in portefeuille zitten en goed zijn voor 11% van het vermogen. ETF ’s en trackers blijken nog niet populair bij particuliere beleggers. Slechts 12% van de beleggers belegt in ETF ’s en andere passieve producten en slechts 3% van het vermogen is hierin ondergebracht.

Over het onderzoek

De Schroders Beleggingsbarometer is dit jaar voor het vijfde jaar opgezet door Schroders en uitgevoerd door TNS Nipo onder een grote groep particuliere beleggers met een vrij belegbaar vermogen van meer dan € 50.000 die al dan niet gebruik maakt van een beleggingsadviseur. Doel van het onderzoek is meer inzicht krijgen in de voorkeuren en ideeën van Nederlandse belegger en zijn idee van risico en verwachtingen voor de toekomst.

*Dit cijfer is afkomstig uit een enquête van Schroders Europa die dit voorjaar in verschillende landen waaronder Nederland is gehouden onder een iets anders gedefinieerde onderzoeksgroep.
** De Schroders Beleggersoptimisme Indicator is de resultante van de uitkomst van de vraag of beleggers voor dit jaar meer of minder vertrouwen hebben in de beleggingskansen. Het percentage beleggers met (veel) minder vertrouwen wordt afgetrokken van het percentage beleggers met (veel) meer vertrouwen.